Přejít na obsah

Co mě dnes potěšilo :)

Doporučené příspěvky

Potešilo ma, že existujú krajiny, kde verejná správa funguje tak, ako to každý človek s funkčným mozgom očakáva.

Pri Reykjavíku sa schyľuje k štvrtej erupcii v priebehu troch rokov. Tentokrát je to blízko obývaných oblastí, ohrozené sú známe kúpele Modrá lagúna aj priľahlá elektráreň. Ale vláda a bezpečnostné zložky organizujú verejné stretnutia, na ktorých sa pripravujú evakuačné plány - so zohľadnením pripomienok, ktoré odznejú na tých stretnutiach. Ladí sa harmonogram, potebný počet vozidiel, ubytovanie atď.

Lávovým výronom je ohrozené aj blízke mestečko Grindavík, tak sa rieši, či sú stavebné kapacity a vôbec vôľa na to, aby sa vybudovali protilávové hrádze, ktoré by odklonili vytekajúcu lávu. Či je na ostrove dostatok stavebných strojov, materiálu, paliva pre stroje, a celkovo či vlastne ľudia budú akceptovať šesť metrov vysoký val postavený krížom cez krajinu (čo sú veci, ktoré sa na Islande celkom riešia).

A toto všetko prebieha ešte pred erupciou, aby hneď od jej začiatku bolo všetko jasné a pripravené.

Na Slovensku sa za ten čas robia teatrálne policajné čistky za účasti prokurátora proti „zneužívaniu služobného auta“ alebo rovnako teatrálne akcie s vodnými delami proti migrantom, pričom nenájdu ani jediného.

Ako sa hovorí v tej pesničke „ja som to vedel, a už mám zbalené“ :D

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 7. 11. 2023 v 11:19, wawrik napsal:

Potešilo ma, že existujú krajiny, kde verejná správa funguje tak, ako to každý človek s funkčným mozgom očakáva.

Pri Reykjavíku sa schyľuje k štvrtej erupcii v priebehu troch rokov. Tentokrát je to blízko obývaných oblastí, ohrozené sú známe kúpele Modrá lagúna aj priľahlá elektráreň. Ale vláda a bezpečnostné zložky organizujú verejné stretnutia, na ktorých sa pripravujú evakuačné plány - so zohľadnením pripomienok, ktoré odznejú na tých stretnutiach. Ladí sa harmonogram, potebný počet vozidiel, ubytovanie atď.

Lávovým výronom je ohrozené aj blízke mestečko Grindavík, tak sa rieši, či sú stavebné kapacity a vôbec vôľa na to, aby sa vybudovali protilávové hrádze, ktoré by odklonili vytekajúcu lávu. Či je na ostrove dostatok stavebných strojov, materiálu, paliva pre stroje, a celkovo či vlastne ľudia budú akceptovať šesť metrov vysoký val postavený krížom cez krajinu (čo sú veci, ktoré sa na Islande celkom riešia).

A toto všetko prebieha ešte pred erupciou, aby hneď od jej začiatku bolo všetko jasné a pripravené.

Na Slovensku sa za ten čas robia teatrálne policajné čistky za účasti prokurátora proti „zneužívaniu služobného auta“ alebo rovnako teatrálne akcie s vodnými delami proti migrantom, pričom nenájdu ani jediného.

Ako sa hovorí v tej pesničke „ja som to vedel, a už mám zbalené“ :D

Budeš mít nějaký fotky?? Jak té erupce, tak by mě zajímala i ta hráz.

Když to čtu, tak jen smutně zamačkávám slzu, takhle by to mělo fungovat všude (pamatuju to zděšení, když se u nás vylil potok Botič).

Odkaz ke komentáři

@kuncák7 Jasné, fotky budú. No s hrádzou to zatiaľ veľmi nevyzerá, reakcie na to sú všeobecne skôr negatívne.

Inak to bude vyzerať nejako podobne, ako skúšali pri predchádzajúcich erupciách. Vtedy láva síce nič neohrozovala, ale aj tak sa testovalo všetko možné - zakopať optické káble alebo elektrické vedenie pred čelo lávy a skúšať, čo s tým potom urobí vysoká teplota a aká musí byť hĺbka, aby to vydržalo. Alebo aký tvar a hrúbku musí mať násyp, aby bol funkčný a lávu odklonil. Vyzeral nejako takto:

protective-barrier-lava-natthagi.jpg

Ale tento je myslím len štvormetrový a nič nevydržal. Bol to jeden z prvých, možno úplne prvý.

Jo, a to nehovorím o tom, že keď k prvej erupcii začali chodiť ľudia a občas sa stratili/zranili, nevedeli si zavolať pomoc, lebo tam nebol GSM signál. Tak do pár dní tam pribudli najprv mobilné BTSky (prvá tuším do dvoch dní), a o pár mesiacov trvalé. U nás by sa zakázal vstup a policajti by pokutovali tých, ktorých by objavili.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři

Právě jsem zestárl o 10 let- dnes měla být zaplacena záloha na barák. Manželka nahlásila svůj účet, že kterého platila max za boty ( žádné větší částky, trvalaky, nastavení,....prostě nic). Telefon iPhone ( nesnáším tenhle systém), jiná banka než mám já, nepamatuje si PIN, ID, nemá nastavené rozpoznávání tváře, prostě nic. Od půl devátý nastavuju, prenastavuju, zjistuju, já nymand na tuhle techniku a rozenej klidas 🤣. Ale dál jsem to a ženu nadále miluju 🤣.

Odkaz ke komentáři

@wawrik já jsem životní optimista a v zásadě mi to vychází, ale na druhou stranu jsem sakra rád, že v Česku nemáme ani sopky, ani lávy, ani moře…ani moře jiných nenadále průserových věcí :D Ale ono se to asi jinak zvládá, když to máš pod prdelí vodjaktěživa. Každopádně teda před Islanďama klobouček 👍

Odkaz ke komentáři

před 1 minutou, nickolas napsal:

@wawrik já jsem životní optimista a v zásadě mi to vychází, ale na druhou stranu jsem sakra rád, že v Česku nemáme ani sopky, ani lávy, ani moře…ani moře jiných nenadále průserových věcí :D Ale ono se to asi jinak zvládá, když to máš pod prdelí vodjaktěživa. Každopádně teda před Islanďanama klobouček 👍

Odkaz ke komentáři

před 9 hodinami, nickolas napsal:

já jsem životní optimista a v zásadě mi to vychází, ale na druhou stranu jsem sakra rád, že v Česku nemáme ani sopky, ani lávy, ani moře…ani moře jiných nenadále průserových věcí

Pravda, len o to v podstate vôbec nešlo - každá krajina má vlastné špecifické problémy, ktoré sa musia riešiť. Mňa len potešilo, že existujú krajiny s mentalitou, kde sa verejné veci diskutujú v drvivej väčšine s rozumom. Aj tie kontroverzné.

A potom človek zavíta na Slovensko, kde sa veci neriešia, ale prekrývajú divadelnými demonštráciami sily a vykrikovaním...

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, wawrik napsal:

Pravda, len o to v podstate vôbec nešlo - každá krajina má vlastné špecifické problémy, ktoré sa musia riešiť. Mňa len potešilo, že existujú krajiny s mentalitou, kde sa verejné veci diskutujú v drvivej väčšine s rozumom. Aj tie kontroverzné.

A potom človek zavíta na Slovensko, kde sa veci neriešia, ale prekrývajú divadelnými demonštráciami sily a vykrikovaním...

Přiznám se, že mě zaujalo totéž a hrozně jim závidím, jak to co nejpřesněji říct- tu provázanost komunální místní politiky pro lidi s tím, co opravdu slyší přímo od nich a i pružné vyhodnocení toho, že to třeba bylo myšleno dobře, ale vlastně to lidem není po chuti a následná realizace. A stačí z Islandu přijet sem k nám, nemusíš až daleko na východ k vám :thumbsup_anim:

Odkaz ke komentáři

před 13 hodinami, mAra_ napsal:

Já, kopyto, které se u dělání třísek pravidelně sekne....

Připomněl jsi mi dětství. Když jsme o prázdninách jezdili s rodičema na chatu, otec vždycky po vynesení tašek z auta vzal srp a že poseká trávu kolem chaty. Vždycky, pokaždé, se seknul. Jak začal běhat kolem chajdy s krvavou tlapou a nadávat, tak jsem věděl, že začala dovolená...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...