Josef01 Odesláno 2. července Nahlásit Odesláno 2. července Taky jsem po tom toužil, bohužel není čas, tak to půjde na prodej. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 3
Kotlick Odesláno 2. července Nahlásit Odesláno 2. července Před hodinou, Igicz napsal: Já mám v poslední době nutkání si koupit nějakou V6 ameriku na daily. Na V8 mi ještě nedorostly kule:-D Ale Outback drží, servis za hubičku a Insignie jakbysmet. Tak nějak tuším, že je se blíží poslední chvíle si koupit a pojezdit v nějakém klasickém archaickém povozu. Pak už nás to všecky elektricky semele. Taky mám nutkání, ale ne na daily. Na to je super KONA EV. Chci záložní V8, prostě velkou krabici s koulí.
Pozorovatel Odesláno 12. července Nahlásit Odesláno 12. července No, tak dneska jsem poprvé zažil u nabíječek přetlak aut nad kapacitou stojanů Je vidět, že jsou prázdniny a je tu i dost cizinců s EV, což se hlavně na D1 silně projevuje. Do toho naprosto nefunkční celá stanice IONITY https://maps.app.goo.gl/MvnWj6H4fK956UEN6?g_st=ac a problém je na světě....
zacik Odesláno 13. července Nahlásit Odesláno 13. července za par dni idem z SVK (BA) do FRA s ID.4. Nabijat planujem tesla alebo ionity. Cast cesty pojdem aj v sobotu. Napriek tomu ze ta infrastrukture je v AUT/ITA/FRA vyrazne lepsia, ocakavam ze sa cakaniu na volny stojan nevyhnem. Potom napisem ci to bolo zle alebo velmi zle
Maro Odesláno 13. července Nahlásit Odesláno 13. července Mrkni sem, věřím, ze te to uklidní. https://www.facebook.com/share/p/1DwRcbLfmk/
ivan_989 Odesláno 13. července Nahlásit Odesláno 13. července S týmto (NX 450H+) som úplne spokojný uz skoro 3 roky. Keď sa mi chce chodím do roboty čisto na el., dlhe trasy benzín, dojazd mi stačí vrchovato. Dlhodobo priemerná spotreba cca 5l/100km. 300 koni je na auto i na mna dosť aj s rezervou. PHEV ma svoje čaro :). Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Vortex-Tempus Odesláno 13. července Nahlásit Odesláno 13. července před 9 minutami, ivan_989 napsal: S týmto (NX 450H+) som úplne spokojný uz skoro 3 roky. Keď sa mi chce chodím do roboty čisto na el., dlhe trasy benzín, dojazd mi stačí vrchovato. Dlhodobo priemerná spotreba cca 5l/100km. 300 koni je na auto i na mna dosť aj s rezervou. PHEV ma svoje čaro :). Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Mozem sa ti pod to podpisat… Mam RX450h+ a v Juni to u mna vyzeralo takto. Myslim ze 3,5 l / 100 Km je na 2,5 tonove, 300 HP SUV viac nez slusna spotreba. V reale to znamena ze som 1680 Km odjazdil na cca 60 litrov benzinu. Pri mojom jazdeni mi PHEV urcite dava zmysel. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
DavidLC Odesláno 13. července Nahlásit Odesláno 13. července Netrolím, jen k té "bezchybnosti" BEV, zaujal mě inzerát na Teslu, kde se uvádělo že byla investice 170 tis - nový zadní elektromotor (dále čepy, ramena,atd..., nová skleněná střecha - taky nechápu, kroupy, kdo ví) ELEKTROMOTOR ! to mě překvapilo a najeto do 100 tis. (baterie 93,2%). Další co psal Vaculík: https://www.auto.cz/martin-vaculik-otestoval-elektricky-volkswagen-id-3-po-300-000-km-v-jakem-je-stavu-161601 Zase, investice 100tis do baterky po 3 kila nájezdu.... Jasný, může se podělat lecos, jen že prostě může, tak jen že to NENÍ NESMRTELNÉ, jak se tu občas řeší . A znovu, netrolím, BEV je možnost při výběru mého dalšího auta....
Mr. Sandman Odesláno 13. července Nahlásit Odesláno 13. července Tesla má záruku na baterii a motory 192k km, to spíše byla bouračka. Za těch 300k km ušetříš milion na provozu, dnešní IVR motory těch 300k bez výměny turba EGR nebo nějaké jiné libůstky taky nedají.
ATOM Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července @Mr. Sandman ja to proste furt nechapu, nebo neumim pocitat, kde mohu usetrit ten milion Onehda jsem tu daval video na ojety VW Polo TSI po 300tkm. Stejne kilometry jako to ID3, roky provozu taky sedi (cca 6 let). Polo po tech km a letech ve vybornem stavu, prumerna spotreba 5,3l/100km pri cene cca 38kc/l, coz dela nejakych 600 000kč za palivo, plus olej, svicky filtry dle servisnich intervalu cca 60tkc. Cili dohromady 660tkc. Cena noveho auta dejme tomu 450tkc. Dohromady 1 110 000kč, pus dejme tomu cca 350000kc za propad ceny po tech letech, celkem 1 560 000kč. Nevim kolik stalo ID3 v nejake zakladni vybave v r. 2020, ale rekneme cca 1mil.kc Pri nabijeni prumernou cenu 8kc/kwh a spotrebou 16kwh/100km je to za tech 300tkm cca 380tkc. Plus 3x servis u AD co dva roky. Jsem na celkove cene cca 1,4mil. Kdyz k tomu pripoctu zustatkovou hodnotu ID3 po 5 letech, ktera je 1/4 z porizovaci ceny jsem na 2 150 000kc a to nepocitam drahou opravu baterie u toho ID3. Jak teda muze bezny uzivatel s elektromobilem usetrit milion na provozu ?
DavidLC Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července před 7 hodinami, Mr. Sandman napsal: Tesla má záruku na baterii a motory 192k km, to spíše byla bouračka. Za těch 300k km ušetříš milion na provozu, dnešní IVR motory těch 300k bez výměny turba EGR nebo nějaké jiné libůstky taky nedají. Tesla byl dovoz, takže "šméčko" možné,to je fakt.... Za sebe buď hybrid Toyota (prius 3 kila a v podstatě jen ten EGR) nebo z BEV, celkem se mi líbi Hyundai Kona poslední generace. Tesla se mi nelíbí, na tablet mám moc stařecký třes
Josef01 Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července Před hodinou, ATOM napsal: Jak teda muze bezny uzivatel s elektromobilem usetrit milion na provozu ? Ušetřit se dá na palivu a servisu, i když já stále dokola tvrdím, že ty srovnání vždy trochu kulhají, protože lidé porovnávají neporovnatelná auta výkonem a vybavením. Pokud má někdo nájezd např. 40 tis. km a má Teslu, tak domácí nabíjení vychází "palivo" na 1 Kč/km. U stejně výkonného auta, tedy 250 kW + bude stát palivo 4 Kč/km. Tedy rozdíl 120 tis. ročně na palivu. Servis v podstatě nula, sportovní spalovací auto s tímto výkonem bude servis nesmysl, zvláště po vyšším nájezdu. Tesla 3, 4x4 stojí 1.2 mil., který spalovák 350k + v automatu a 4x4 stojí tyhle peníze? A to mluvím o Tesle v nejzákladnějším modelu. Pokud si koupíte za 1.4 mil. Kč Performance 460 k, tak byste museli porovnávat s Porsche 911, Mercedes AMG 45 apod. Tedy Sandman měl namysli toto specifické porovnání. Samozřejmě porovnávat Teslu 3 s VW Polo je neporovnatelné. Tesla má výhodu levnějšího nabíjení na cestách (nepočítám staré modely, která mají nabíjení zadarmo) a prakticky minimální servis. U EV není potřeba někam chodit po 15-30 tis. km, je to jen tahání peněz z kapsy lidí. V podstatě na EV není co dělat, jen jednou za dva roky vyměnit brzdnou kapalinu a udělat optickou kontrolu spodku auta. Tedy to má ale jen Tesla, ostatní výrobci předepisují pravidelné intervaly jako u spalováků, aby servisy nechcíply hlady a stále vymýšlejí, jak to ještě zdražit.
ATOM Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července @Josef01 jasny, pak takove porovnani dava smysl. Ale nelze to brat jako nejakou obecnou pravdu. Nekomu se zatim porad jeste vyplati rozumny spalovak, nekomu EV, to uz si musi spocitat sam. Vaculika pomalu prestavam mit rad. Uz po nekolikate vyklada veci jak se mu zrovna hodi.
Josef01 Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července Ta proměna Vaculíka mi moc nesedí. Jeho povídání o spalovacích motorech mě bavilo. Tam člověk pochopí, jak nesmírně složitý stroj je dnešní spalovací motor. EV je proti tomu pračka na kolečkách. 1
zacik Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července @ATOM 8KC/kWh? To je predpokladam cena z verejnych nabijaciek, spravne? Ak nemas moznost nabijat doma, co samozrejme velka skupina ludi nema (klasicke sidlisko v akomkolvek meste) tak potom EV nema z ekonomickeho pohladu az taky vyznam. Ja mam priemernu spotrebu 20kWh/100km a taknujem v priemere za 1E/100km (50% nabijanie priamo z FVE a 50% z virtualnej baterie). Tu je ta matematika uplne inde. Auto mam zatial rok a 20tis km (auto ma najazdenych 50tis) takze k servisu sa zatial vyjadrit neviem, povedzme ze som zatial v pluse za jednu vymenu oleja, cca 200E.
Mr. Sandman Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července On 6/22/2026 at 11:15 AM, Mr. Sandman said: Už jsem to tady psal, ale zopakuji to. Outback vs model Y při stejných pořizovacích nákladech při 30k km ročně. TCO Tesla vs Subaru za 10 let je 1.7m u modelu Y a 2.6m u Subaru. Subaru po 10 letech a 300k km prodáš za 200-250k tajze jsi na 2.3m, aby jsi se dostal na stejnou TCO, musel by jsi za odvoz Tesly zaplatit 600k... Ad baterie, naše 11 ti letá i3 ztratila cca 25% baterie za 180k km. U auta s takto malou baterkou to už bylo na hraně zimního denního nájezdu. Za 95k dostala "novou" baterku, která má o 100% větší kapacitu...
Mr. Sandman Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července Ještě teda ta reálná kalkulace. V roce 2023 jsem kupoval nové auto. Do té doby jsem jezdil 2015 Outback. Koupil jsem model Y a dál jsem za něj cca stejně, jako by mě stál nový Outback: Po roce a 36k km zuctovani s Model Y vs Outback Celkem jsem nabil 6480 kWh pri prumerne spotrebe 18 kWh/100km, z toho 1352 kWh u PRE za 14784, u Tesly 1006 za 9615, 480 kWh bylo na destination chargerech u hotelu zdarma. Doma jsem nabil 3640 za 10950. Celkem tedy 35326, koruna na kilometr. S Otikem by to bylo o neco drazsi. Spotreboval bych 3450 litru benzinu za 124416, k tomu tri vymeny oleje po 4000 a pul vymeny oleje v prevodovce, 9000. Celkem 145416, tedy 4 koruny na kilometr.
ATOM Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července @Mr. Sandman tak tomu rikam uspora a konkretni srovnani. Pak to cele dava smysl, pro tebe . @zacik ano, vzal jsem nejlevnejsi cenu sirokodaleko v mem okoli na verejnych nabijeckach. K tvemu prikladu nemam co dodat, jezdis levne, usetris. Ale nelze prece obecne tvrdit, ze kdyz si koupim EV, usetrim. 1
DavidLC Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července před 6 hodinami, Josef01 napsal: Ušetřit se dá na palivu a servisu, i když já stále dokola tvrdím, že ty srovnání vždy trochu kulhají, protože lidé porovnávají neporovnatelná auta výkonem a vybavením. Pokud má někdo nájezd např. 40 tis. km a má Teslu, tak domácí nabíjení vychází "palivo" na 1 Kč/km. U stejně výkonného auta, tedy 250 kW + bude stát palivo 4 Kč/km. Tedy rozdíl 120 tis. ročně na palivu. Servis v podstatě nula, sportovní spalovací auto s tímto výkonem bude servis nesmysl, zvláště po vyšším nájezdu. Tesla 3, 4x4 stojí 1.2 mil., který spalovák 350k + v automatu a 4x4 stojí tyhle peníze? A to mluvím o Tesle v nejzákladnějším modelu. Pokud si koupíte za 1.4 mil. Kč Performance 460 k, tak byste museli porovnávat s Porsche 911, Mercedes AMG 45 apod. Tedy Sandman měl namysli toto specifické porovnání. Samozřejmě porovnávat Teslu 3 s VW Polo je neporovnatelné. Tesla má výhodu levnějšího nabíjení na cestách (nepočítám staré modely, která mají nabíjení zadarmo) a prakticky minimální servis. U EV není potřeba někam chodit po 15-30 tis. km, je to jen tahání peněz z kapsy lidí. V podstatě na EV není co dělat, jen jednou za dva roky vyměnit brzdnou kapalinu a udělat optickou kontrolu spodku auta. Tedy to má ale jen Tesla, ostatní výrobci předepisují pravidelné intervaly jako u spalováků, aby servisy nechcíply hlady a stále vymýšlejí, jak to ještě zdražit. Ty máš Audi,Mercedes, jestli se nepletu, to nemusíš na prohlídky (placené) kvůli záruce ? Jak jsem psal, Hyundai jsem se ptal na servis a měl jsem pocit z bláboleni technika, že se cifrou pomalu blížím benzínovému... ale nejezdit, nemám záruku....nějak nevím...
ivan_989 Odesláno 14. července Nahlásit Odesláno 14. července před 9 hodinami, DavidLC napsal: Tesla se mi nelíbí, na tablet mám moc stařecký třes Ja som mal tiez obavy ked z aut zmizli veľké cudliky a nastúpili touch displeje. Našťastie nastúpilo aj hlasové ovládanie, ktore konecne funguje
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se