Pozorovatel Odesláno 14. srpna Nahlásit Odesláno 14. srpna (upraveno) S autem jezdím od 1.7.2025 a najel jsem s ním přes tři tisíce a ano, to nabíjení mě neskutečně štve. Tady jsou nějaké statistiky za červenec, ale je to jen za 14 dní, protože karta od VW mi přišla vtipně až po 14 dnech a první dva týdny jsem řešil, jak ten krám vlastně nabít. Dneska máme čtrnáctého srpna a ty statistiky budou vypadat zase jinak. Po prázdninách pak začne ta opravdová sranda.... Z této plně nevypovídající statistiky vyplývá, že nabíjením jsem za dva týdny strávil 3,5 hodiny, ale k dnešnímu dni je to samozřejmě mnohem víc. WTF, na to je život příliš krátký, protože využít ten čas smysluplně se mi podařilo zatím asi jenom dvakrát, jinak je to promarněný čas Upraveno 14. srpna uživatelem Pozorovatel 1
Josef01 Odesláno 14. srpna Nahlásit Odesláno 14. srpna (upraveno) Když nabíjím, nikdy nemarním čas, to není čumění na seriály v TV, můžeš se vzdělávat, pracovat, bavit se, jíst atd. Ano, každému to nesedne, najde se někdo, kdo má "zadarmo" auto za 1,5 míče a je nasranej, to se může stát. Podle mě se tím tak hodně zabýváš, že možná ve firmě skončíš, protože při pohledu na EV pravděpodobně začneš zvracet vlastně je jedna možnost, někde to rozstřel a máš klid, díly dnes nejsou Upraveno 14. srpna uživatelem Josef01 3
Radek124 Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Takhle to pro některé dopadá, když se "preference" určité technologie korporacím tlačí po germánsku přes politiku a plošné pokuty/kvóty/dotace, místo aby se racionálně počkalo až motivaci vhodných zákazníků zajistí vývoj a trh - viz elektrokoloběžky a elektromopedy, kde to jejich uživatelům ekonomicky dává smysl už teď. Ale nebyli bychom v eurosojůzu, aby Nejvyšší Sovět pro neuvědomnělé časem nedokázal vymyslet něco jako "kompenzaci časové újmy ve frontách na dobíjení": třeba nastavením kvót na počty dostupných palivových stojanů, příplatkem nebo povinným čekáním na vydání/zaplacení - a nebo aspoň ruční pumpou 2
Maro Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Jsou ty plošné pokuty/kvóty/dotace pro korporace s námi tady v místnosti? 1
Maro Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Kolega Pozorovatel dostal auto, u kterého si zamestnavatel spočítal náklady a vyšlo mu nejlepsi TCO.
Qwuiddo Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Ja kolegu chapu. Ja mam podobny najezd jako on, pouze na jinem profilu trasy. Tedy najedu take 3-4k mesicne, ale vetsina cest je bez nutnosti nabijeni. Kazdopadne, kdybych nemel doma moznost nabit (a pravdepodobne, kdybych nemel na strese 10kwp), tak bych si BEV spise neporidil. Nastesti jsem mel moznost vyberu a nikdo mi to nenutil. @Pozorovateljinak dobijet na rychlonabijecce do 100% je casove i financne drahy nesmysl. Uz pri 70% nabiji ID7 vyznamne pod 100kW, za me je daleko lepsi si zastavit 2x a dobit na 70-80%. 1
Josef01 Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Už jsem to tu párkrát psal, dobíjet na max 70% je nejrychlejší. Když jedu za zákazníkem, domluvím si schůzku v místě, kde mohu nabíjet, pokud to jde a nemusím se starat o nabíjení po cestě. Tam si klidně dobiju i na 100%. Základ je naučit se plánovat a nabíjet, když auto nepotřebuju, protože auto většinu času nejezdí. 1 1
Dantechno Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Takže musíš plánovat celý den podle auta.... Nabíjet jen do 70% ať tam netrávíš moc času tzn. jen nějakých 60% baterie využiješ pro jízdu protože pod 10% jsi ve stresu kam dojedeš a jestli bude nabíječka funkční/volná ... Tím pádem dojezd je někde úplně jinde a nabíjíš mnohem častěji. To je teda pěkně na pytel 3
kuncák7 Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna (upraveno) Tak mi to zase nedá a reaguju- Josefova argumentace mi s vývojem technologií dává smysl čím dál víc ( i když plánování schůzek na místa, kde je možnost nabíjet je úsměvná, ale když to aplikace umí, je to neocenitelnej pomocník a nezdrží). Já pamatuju, když zde psal své zážitky tuším z jízdy Praha-Brno s egolfem ( sorry za případné nepresnosti) a jeho tankování " pro jistotu" někde u Pelhrimova, je to tuším 6-8 let zpět? To byla skoro sranda jízda. Až bude konečně dotažena legislativa, vidím noční nabíjení jako ideal ( myšleno pro majitele, co nemají možnost vlastního nabíjení ). K použití elektrokolobezek asi jen to- to je spíše lenost a módní trend, legislativa na to nepamatuje- na silnici je to životu nebezpečné a nesmí to tam a na chodníku to nemá co dělat. Elektro skútr je poměrně dobrej nápad, jen řešení parkování stále chybí. Upraveno 15. srpna uživatelem kuncák7 1
LovecK Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Rád to zde čtu a vidím to za mě pořád tak, že elektromobilita je stále spíše životní styl, než rozvinutý systém individuální přepravy. Já furt beru daily auto jako dopravní prostředek nutný k dosažení mých příjmů a ještě dlouho bude trvat, než to udělají tak, abych prostě ujel bez spojených obtíží svých 5-6tis km/měsíc, a to bez výraznějších časových ztrát. 1
xbraj19 Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna před 1 hodinou, Maro napsal: Kolega Pozorovatel dostal auto, u kterého si zamestnavatel spočítal náklady a vyšlo mu nejlepsi TCO. To bych ani neřekl (až na vyjímky), častý případ je, že to dobře vypadá v CSR a ESG reportingu. 1 1
ATOM Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna před 1 minutou, xbraj19 napsal: To bych ani neřekl (až na vyjímky), častý případ je, že to dobře vypadá v CSR a ESG reportingu. A hlavne na to dostavaji firmy 200-300 tisicove dotace a na dobijeci stanice taky, 50-150tkc.
wawrik Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna před 39 minutami, kuncák7 napsal: ...i když plánování schůzek na místa, kde je možnost nabíjet je úsměvná... Prečo úsmevné? Veď to isté platí pre palivá... Akurát u nich je tá infraštruktúra tak veľmi rozšírená, že si to človek neuvedomuje – už dávno sa prispôsobil a zaužil potrebné návyky. Inak „dojazdovú úzkosť“ som roky zažíval a zažívam doteraz aj so spaľovákmi. Pamätám si na jedno z prvých áut, Subaru Impreza MY97, kde som musel tankovať každých zhruba 400 km – každoročná dovolenka v Bulharsku znamenala pomaly vyrážky zo stresu, či vôbec dôjdem k Rodičovi, benzínovej pumpe v Srbsku, kde sa vtedy ako na jedinej v dosť veľkom okruhu dalo platiť kartou A naposledy včera som mal stres z toho, či dôjdem na pumpu v Blönduóse, to som fakt prišiel na tie povestné výpary (ale OK, to bolo až po vyše 600 km)... Asi preto mi nedáva úplne zmysel to nekonečné vyplakávanie na posledných desiatkach strán... Jednoducho je to o zažitých užívateľských návykoch, nič viac. Každému vyhovujú iné, nemá zmysel dookola vypisovať, že zrovna tieto zrovna mne nevyhovujú. 2
Pozorovatel Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Zákazníky navštěvuji v jejich sídle. Jsou to firmy od velkých korporací, jako jsme my, až po menší rodinné. Nikdo nepojede na schůzku k nabíječce jen proto, že já to potrebuji a u nich ta možnost není 1
kuncák7 Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna před 15 minutami, wawrik napsal: Prečo úsmevné? Veď to isté platí pre palivá... Akurát u nich je tá infraštruktúra tak veľmi rozšírená, že si to človek neuvedomuje – už dávno sa prispôsobil a zaužil potrebné návyky. Inak „dojazdovú úzkosť“ som roky zažíval a zažívam doteraz aj so spaľovákmi. Pamätám si na jedno z prvých áut, Subaru Impreza MY97, kde som musel tankovať každých zhruba 400 km – každoročná dovolenka v Bulharsku znamenala pomaly vyrážky zo stresu, či vôbec dôjdem k Rodičovi, benzínovej pumpe v Srbsku, kde sa vtedy ako na jedinej v dosť veľkom okruhu dalo platiť kartou A naposledy včera som mal stres z toho, či dôjdem na pumpu v Blönduóse, to som fakt prišiel na tie povestné výpary (ale OK, to bolo až po vyše 600 km)... Asi preto mi nedáva úplne zmysel to nekonečné vyplakávanie na posledných desiatkach strán... Jednoducho je to o zažitých užívateľských návykoch, nič viac. Každému vyhovujú iné, nemá zmysel dookola vypisovať, že zrovna tieto zrovna mne nevyhovujú. Ne, to opravdu neplatí, určitě si neplánujes schůzku, navíc obchodní, na benzínce. Chápu, že chytat za slovo je moderní, ale dovětek snad vyzněl na pochopení jasně. A k těm tvým spalovakum- i auto má primárně nějaký ucel- malé je na cesty po městě, velkoobjemové např na cestu terénem, což ví i dítě a kdo neví, tak na delší vzdálenost place. A tak porovnávat neporovnatelne je dost mimo, víc k tvému citování nemá cenu dodávat.
wawrik Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna (upraveno) před 22 minutami, kuncák7 napsal: Ne, to opravdu neplatí, určitě si neplánujes schůzku, navíc obchodní, na benzínce. Chápu, že chytat za slovo je moderní, ale dovětek snad vyzněl na pochopení jasně. A k těm tvým spalovakum- i auto má primárně nějaký ucel- malé je na cesty po městě, velkoobjemové např na cestu terénem, což ví i dítě a kdo neví, tak na delší vzdálenost place. A tak porovnávat neporovnatelne je dost mimo, víc k tvému citování nemá cenu dodávat. Aha, pozerám, že mi v príspevku ušla pointa, pardon – ten včerajší Blönduós bolo stretnutie, aj keď teda nie obchodné. Musel som vrátiť mobil známym, čo si ho u mňa v aute zabudli a dnes odlietajú, takže sme sa museli strenúť na benzínke a nie na chate, kde boli. Nevyšla by mi nafta. Obchodné/neobchodné neriešim, myslel som, že diskutujeme. Hľadať za tým chytanie za slovíčka je odveci. EOT Upraveno 15. srpna uživatelem wawrik
kuncák7 Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna Právě teď, wawrik napsal: Aha, pozerám, že mi v príspevku ušla pointa, pardon – ten včerajší Blönduós bolo stretnutie, aj keď teda nie obchodné. Musel som vrátiť mobil známym, čo si ho u mňa v aute zabudli a dnes odlietajú, takže sme sa museli strenúť na benzínke a nie na chate, kde boli. Nevyšla by mi nafta. Obchodné/neobchodné neriešim, hľadať za tým chytanie za slovíčka je odveci. EOT Jo vidíš, v klidu. Já si zase hodil do map tvou cestu jak Bulharsko přes Srbsko a vyhledal Blonduos a tlemim se ještě teď ( promiň ), protože tam to plánování nejde moc ani teď :-). Já tím hlavně chtěl říct, že ty aplikace už prostě umí skoro vše a kdo je hračička, ten si vyhraje a vyhovuje mu to ( já jsem fosilie, co ráda jezdí podle papírových map ). Čtu to tu rád, protože to jde fakt rychle, ale vadej mi jak všeoslavné komenty, tak nenávistné.
Ivan Lelák Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna před 18 hodinami, Pozorovatel napsal: Ok, dovětek.... Byl jsem na otočku v Olomouci a rozhodl jsem se, že zpátky nepojedu po dálnici ale po staré cestě, to znamená Odry, Fulnek Bílovec. A tady se jasně ukázalo, kam to auto patří a dálnice to rozhodně není. To auto patří na okresky a firmy to nemají svým obchoďákům vůbec kupovat. Mám to něco málo přes měsíc a už mě ten dojezd a nabíjení neuvěřitelně vytáčí..... S předchozím spalovákem jsem jezdil stejně a dojezd byl 700 (1.5 benzín) a tankování za pět minut. Tady už jsou to za tu dobu hodiny a hodiny A nejedná se o žádnou predikci, už mám vyzkoušené, že víc jak cca 350 reálně nejedu (50-70 tam zbyde jako rezerva). Nabiju za cca 1000 CZK a ujedu 350, to chceš.... Jen dotaz - z Ostravy do Brna je to 170 km, tam a zpátky 340. Plus, jak říkáš rezerva = 400 km. To auto neujede v létě 400 km? Chápu, klimatizace, rádio, ale i tak. Jak rychle jezdíš, jak akceleruješ? Píšeš, že rekuperace je naprd, že to radši rozjedeš a pak "plachtíš", to mi ale nedává smysl, psal jsem o tom včera. Nechtělo by to zkusit jiný styl jízdy? Chápu, že by Ti třeba nevyhovoval, ale asi by vyhovoval autu z hlediska spotřeby. Neber to jako kritiku, jen mi to, co píšeš, do sebe úplně nezapadá a přemýšlím o řešení. Sice elektroauto nemám, ale ono to bude principiálně stejné jako s jakýmkoliv autem, kde přemýšlíš, jak snížit spotřebu a zvýšit dojezd.
MMCorsair Odesláno 15. srpna Nahlásit Odesláno 15. srpna OV - Brno a zpět úplně v pohodě. Včera jsem byl OV - HK a zpět a taky jsem nemusel dobíjet, byť jsem přijel se třemi procenty domu. Spotřebu mám ted průměrně kolem čtrnácti (TMY LR DM) Ale jak jsem psal už kdysi - třeba na dovolené (nabalené auto, box na střeše, .) jezdím výlučně spalovakem. A kdybych měl dobíjet jen z veřejných nabíječek, tak si BEV nekoupím.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se