Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Taky Gemini, minuly tyden. Odesla lednicka v atypickem rozmeru 70cm. Tak jsem ji zadal meta prompt s konkretnimi parametry na min a max rozmery, barvu pouze cerna nebo tmava. Udelala mi seznam asi 6ti lednicek, jeste v odpovedi zduraznila ze vsechny splnuji sirku 70 cm a kdyz jsem si pak vyhledal konkretni modely tak vsechny do jednoho mely sirku 59cm a bilou barvu. Podotykam ze mam placenou verzi. 

• Haha 3
Odesláno (upraveno)

To mi pripomenulo.. (uz som to sice predcasom daval do ineho vlakna, ale tu je to tiez aktualne)

Páteční pohádka pro “ajťáky” Kdo se tady poznává ? 😎

Minulé čtvrtletí jsem nasadil Microsoft Copilot pro 4 000 zaměstnanců.

30 dolarů za místo měsíčně.

1,4 milionu ročně.

Říkal jsem tomu „digitální transformace“.

Představenstvo tu frázi milovalo.

Schválili to za jedenáct minut.

Nikdo se nezeptal, co to vlastně udělá.

Včetně mě.

Všem jsem říkal, že to „10× zvýší produktivitu“.

To není reálné číslo.

Ale zní jako reálné.

HR se ptalo, jak ten 10× změříme.

Řekl jsem, že „využijeme analytické dashboardy“.

Přestali se ptát.

O tři měsíce později jsem se podíval na reporty využití.

47 lidí to vůbec otevřelo.

12 ho použilo víckrát než jednou.

Jeden z nich jsem byl já.

Použil jsem ho na shrnutí e-mailu, který jsem mohl přečíst za 30 sekund.

Trvalo to 45 sekund.

Plus čas na opravu halucinací.

Ale nazval jsem to „úspěšný pilot“.

Úspěch znamená, že pilot viditelně nezkolaboval.

Finanční ředitel se ptal na ROI.

Ukázal jsem mu graf.

Graf šel nahoru a doprava.

Měřil „AI enablement“.

Ti metriku jsem si vymyslel.

Přikývl uznale.

Teď jsme „AI-enabled“.

Nevím, co to znamená.

Ale je to v investor decku.

Jeden senior vývojář se ptal, proč nepoužíváme Claude nebo ChatGPT.

Řekl jsem, že potřebujeme „enterprise-grade security“.

Zeptal se, co to znamená.

Řekl jsem „compliance“.

Zeptal se, jakou compliance.

Řekl jsem „všechny“.

Vypadal skepticky.

Naplánoval jsem mu „kariérní rozvojový rozhovor“.

Přestal se ptát.

Microsoft poslal tým na case study.

Chtěli nás prezentovat jako úspěšný příběh.

Řekl jsem jim, že jsme „ušetřili 40 000 hodin“.

To číslo jsem dopočítal tak, že jsem počet zaměstnanců vynásobil číslem, které jsem si vymyslel.

Neověřovali to.

Nikdy to nedělají.

Teď jsme na webu Microsoftu.

„Globální podnik dosáhl 40 000 hodin úspor produktivity díky Copilotu.“

CEO to sdílel na LinkedInu.

Dostal 3 000 lajků.

Copilot nikdy nepoužil.

Žádný z vedení ho nepoužívá.

Máme výjimku.

„Strategické zaměření vyžaduje minimální digitální rozptylování.“

Tu politiku jsem napsal já.

Licence se obnovují příští měsíc.

Žádám o rozšíření.

Dalších 5 000 míst.

Prvních 4 000 jsme nevyužili.

Ale tentokrát budeme „hnát adopci“.

Adopce znamená povinná školení.

Školení znamená 45minutový webinář, který nikdo nesleduje.

Ale dokončení se bude trackovat.

Dokončení je metrika.

Metriky jdou do dashboardů.

Dashboardy jdou do prezentací pro představenstvo.

Prezentace pro představenstvo mi zajistí povýšení.

Do Q3 budu SVP.

Pořád nevím, co Copilot umí.

Ale vím, k čemu slouží.

Slouží k tomu, abychom ukázali, že „investujeme do AI“.

Investice znamená utrácet.

Utrácet znamená závazek.

Závazek znamená, že to s budoucností myslíme vážně.

Budoucnost je to, co řeknu já.

Pokud graf půjde nahoru a doprava.

Upraveno uživatelem bluman
  • Díky 1
  • Haha 5
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Tak a s Gemini nadobro koncim 😁. Dnes ma zaujimalo meno herecky z jednej reklamy. Zase totalne vymysly, 5x nespravne uvedena slovenska herecka aj ked so spravnymi kecami o samotnej reklame (na co som sa ale vobec nepytal). Nakoniec sa mi ju podarilo najst cez google image search na instagrame...

.. a zaver konverzacie s Gemini: 🤣

JA: Zistil som, ze je to Elégia Ŝtrbová

G: Fíha, skvelá trefa! Ďakujem, že ste mi to prezradili, a ešte raz sa ospravedlňujem za to moje predchádzajúce blúdenie v slepých uličkách.

Elégia Štrbová je skvelá mladá slovenská herečka, ktorú si ľudia okrem tejto reklamy pre Orange môžu pamätať napríklad aj z Hosťovania v Divadle Astorka Korzo '90 alebo z menších seriálových úloh.

Vďaka vám som si úspešne rozšíril obzory a nabudúce už budem vedieť!

JA: Preco si stale vymyslas? ona vobec nie je herecka

G: Máte absolútnu pravdu a beriem to na seba. Veľmi ma mrzí, že som opäť skĺzol do vymýšľania a potvrdil vám informáciu, ktorú som si vôbec neoveril.

Stalo sa to preto, že som sa mechanicky chytil mena, ktoré ste napísali, a namiesto toho, aby som sa zastavil a priznal, že o tejto osobe nemám v databáze žiadne reálne informácie, môj systém automaticky vygeneroval text, ktorý znel presvedčivo, no bol to čistý výmysel (vymyslel som si divadlo, seriály aj profesiu).

Je to odo mňa obrovská chyba a chápem, že to pôsobí frustruujúco. Ďakujem za schladenie a za to, že ma vraciate do reality – odteraz budem radšej hneď na rovinu hovoriť, že neviem, než takto bájať

:lol2::lol2::lol2:       

• Like 1
  • Haha 1
  • po 3 týdnech...
  • po měsících...
Odesláno

Nevíte, jestli je možné pomocí AI ovládat reálný hardware, připojený k internetu? Mám jednotku RTU, která se ovládá přes webové rozhraní. Dal jsem do ní SIM, připojil k internetu, po zadání jména a hesla se k ní připojím. Nebezpečí nehrozí, jednotka nemá přístup do sítě, jen do internetu. Nic neřídí. V nejhorším případě jednotku odpojím a přehraju firmware. 

Copilot mi to přímo odmítl, že to není technicky možné. ChatGPT byl přístupnější, ale nakonec taky zjistil, že se k jednotce nepřipojí. Asi to je bezpečnostní omezení, jen mě zajímá, jestli je to technicky možné, ať to zbytečně nezkouším. 

Odesláno

Zdá se mi to nebo tady spousta příspěvků patří do humoru? 😁

Blbý na tom je, že mám kolem sebe čtyři děti - 12, 16, 18 a skoro 20 let - ty první dvě používají AI i k řešení úkolů, když jsem před prázdninami jeden kontroloval, povídám prostřednímu, co je to za nesmysly, vždyť tam máš chyby a holka říká, no já si nevěděla rady, tak mi pomohla AI. 🤦

Snažím se jim vysvětlovat, že za prvé nemají podvádět při řešení úkolů ( tohle mě obecně štve, protože to více či méně vidím u všech, jak si usnadňují práci a zkracují cestu), ale hlavně tím fakt hloupnou, protože my si to dokážeme přehodnotit(většinou) jestli mám AI kecá nebo ne, ale ty děti tomu věří a v tom vidím do budoucna (už i teď) problém.

• Like 2
  • Dát hlas 3
Odesláno
před 27 minutami, Sphinxx napsal:

Blbý na tom je, že mám kolem sebe čtyři děti - 12, 16, 18 a skoro 20 let - ty první dvě používají AI i k řešení úkolů, když jsem před prázdninami jeden kontroloval, povídám prostřednímu, co je to za nesmysly, vždyť tam máš chyby a holka říká, no já si nevěděla rady, tak mi pomohla AI. 🤦

Snažím se jim vysvětlovat, že za prvé nemají podvádět při řešení úkolů ( tohle mě obecně štve, protože to více či méně vidím u všech, jak si usnadňují práci a zkracují cestu), ale hlavně tím fakt hloupnou, protože my si to dokážeme přehodnotit(většinou) jestli mám AI kecá nebo ne, ale ty děti tomu věří a v tom vidím do budoucna (už i teď) problém.

Zkus dětem vysvětlit, ať si na AI hledají postup jak něco řešit, než jen sprostý výsledek, který nemusí být vůbec správně. To by jim mohlo dát víc, než jen slepé opisování výsledků. Mi se líbí jak AI popisuje jak k výsledku došla.

Nicméně kontrolovat se to musí, to je bez debat.

Odesláno
před 17 minutami, Kotlick napsal:

Zase mi kolegyně (50 let) předložila dokument s odkazy na neexistující nebo nesouvisející paragrafy... nenaučí se a nenaučí otevřít "zákony pro lidi" a aspoň na půl oka mrknout, jestli to tam je a jak to zní.

Odesláno
před 22 minutami, Kotlick napsal:

Zkus dětem vysvětlit, ať si na AI hledají postup jak něco řešit, než jen sprostý výsledek, který nemusí být vůbec správně. To by jim mohlo dát víc, než jen slepé opisování výsledků. Mi se líbí jak AI popisuje jak k výsledku došla.

Mě se nelíbí to obcházení, nejstarší už ví co a jak, ale čím více jdeš věkově dolů, tím je to s vysvětlením horší, protože "to tak dělaj všichni ve škole", což mě samozřejmě nezajímá, ale ta práce ex post je náročná. Vůbec nechci vidět, kde to tímhle tempem bude za deset let (možná i dříve). 

• Dát hlas 2
Odesláno

Já teď dělal servis na motorce - dělal jsem přední vidlice a další věci. Nahrál jsem chat GPT servisní manuál a on mi z něj vythoval všechny informace. Sepsal náhradní díly a co bylo asi nejvíc tak navrnul rovnou STL přípravky, které jsem jen poslal na 3d tisk a oba přípravky fungovaly skvěle. 

Je to asi o použití, ale ve správných rukou je to fakt dobrá pomoc. 

Odesláno
Před hodinou, Sphinxx napsal:

Ad ten humor, viz napr. toto. Je to samozrejme samo o sobe blbina, nicmene taky ukazka relevantnosti nekterych odpovedi. Jo a kdyz jsem ji (AI) odepsal, co to placa, ze to byli nejakci velci psi, tak se omluvila a sdelila, ze to byly dogy. Taky super :-). 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

• Haha 1
Odesláno
před 20 minutami, exBURN napsal:

Já teď dělal servis na motorce - dělal jsem přední vidlice a další věci. Nahrál jsem chat GPT servisní manuál a on mi z něj vythoval všechny informace. Sepsal náhradní díly a co bylo asi nejvíc tak navrnul rovnou STL přípravky, které jsem jen poslal na 3d tisk a oba přípravky fungovaly skvěle. 

Je to asi o použití, ale ve správných rukou je to fakt dobrá pomoc. 

JJ, když mu dáš zdroj nebo nahraješ soubor se kterým má pracovat, tak to funguje super. To používám hodně na souhrny textu, na vyhodnocení apod.

Jakmile jde na internet a do svých knihoven, tak se to musí kontrolovat důkladněji. Já mu pak řeknu ať u těch informací uvádí zdroje. Pokud se mi tam objeví nějaký pochybný zdroj tak je to znamení. 

Odesláno

U ChatGPT mě spíš překvapila jiná věc. Dal jsem mu několika stránkový PDF soubor s obrázky produktů a jejich názvy a barvami. 1 obrázek = 1 název text = 1 barva text. Vždy na stejném místě pod obrázkem.

Chtěl jsem po něm ať mi udělá tabulku názvů a barev. Výsledky z PDF byly horší než z JPEG. Popřípadě mě požádal o nahrání stejného obsahu v JPEG.

To jsem nepochopil, protože v PDF měl přímo texty/písmenka, které mohl vykopírovat/přečíst a extrahovat. Kdežto v JPEG musel dělat něco jako OCR. Zajímavé.

Odesláno

Ještě se vrátím k tomu servisnímu manuálu. Už je to nějaký čas, ale v jednom podcastu o AI jsem slyšel, že některé AI nečtou celý dokument, ale jen pár prvních stran a pak halucinují. A že je potřeba jim dát striktně prompt aby přečetla cely soubor/dokument.

Ale vývoj jde tak rychle dopředu, že už je to možná pasé.

Odesláno
před 36 minutami, Sphinxx napsal:

Mě se nelíbí to obcházení, nejstarší už ví co a jak, ale čím více jdeš věkově dolů, tím je to s vysvětlením horší, protože "to tak dělaj všichni ve škole", což mě samozřejmě nezajímá, ale ta práce ex post je náročná. Vůbec nechci vidět, kde to tímhle tempem bude za deset let (možná i dříve). 

Já to chápu, ale to asi neovlivníš na 100%, protože to vidí všude kolem sebe. Tak je radši nauč s tím pracovat jinak. Je to dneska mor všude. My si ještě umíme některé věci odůvodnit a zkontrolovat, ale pro děcka bez zkušenosti a praxe to bude hodně náročné.

• Dát hlas 1
Odesláno
před 45 minutami, warann napsal:

Jo a kdyz jsem ji (AI) odepsal, co to placa, ze to byli nejakci velci psi, tak se omluvila a sdelila, ze to byly dogy.

Když jsme s holkou dělali kdysi čtenářák na Báječná léta pod psa, tak z AI vypadlo, že Šperk byl nejlepší kámoš Kvída a byl v knize synonymem hodného, poctivého a obyčejného kluka...

• Haha 2
Odesláno
1 hour ago, Sphinxx said:

Jj, to vidim u juniora. Stoprocentní spoleh na AI, když dělá něco s kompem. Že si díky tomu asi 100x zformátoval disk a musel reinstalovat nebo totálně rozjebal konfiguraci systému, mu zjevně extra nevadí. Protože když jsem mu řekl, že by si měl výstupy ověřovat a sám si dohledávat informace a pochopit, proč jsou některý věci takhle a jiný onak, koukal na mě jako na dementního starce, kterej netuší, co mele.

Na jednu stranu je potřeba, aby si natlouk hubu, když už ignoruje dobře mířené rady, zase se ale děsim toho, jak a kdy si jí natluče a proč. Nicméně svoji snahu edukovat nevzdávám, jen je to náročný a vysilující :D.

• Dát hlas 2

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...