Přejít na obsah

Nože

Doporučené příspěvky

před 1 hodinou, papun napsal:

Prosím zkušené o radu. Ten můj nožík na který čekám má čepel s oceli D2 což není 100% nerez. Máte někdo zkušenosti jak horké to s tou případnou korozí je? Jestli se mám něčeho bát, nebo to nemám ani řešit. Děkuji 

Zalezi na pouzivani, pokud to budes mit jako nuz v kapse a ne nuz u ohniste kde pak zustane mesic na desti, neresit. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám dotaz na zkušenější členy, kteří mají nožířskou produkci "v oku" 😀

Který známější výrobce dělá podobné čepele, ale s kultivovanějším tělem, mechanikou, pojistkou a střenkami? 

Děkuju předem

7518_japonsky-zaviraci-nuz-higonokami-nagao-z-ocele-yasuki-cepel-m-66-mm.thumb.jpg.8844239e83505d7aab0da9f2eb03d530.jpg

7518-1_japonsky-zaviraci-nuz-higonokami-nagao-z-ocele-yasuki-cepel-m-66-mm.thumb.jpg.396f9f3bcbcb70949c9dfedd91183739.jpg

Odkaz ke komentáři

před 7 minutami, Altrigo napsal:

Který známější výrobce dělá podobné čepele, ale s kultivovanějším tělem, mechanikou, pojistkou a střenkami? 

Děkuju předem

7518_japonsky-zaviraci-nuz-higonokami-nagao-z-ocele-yasuki-cepel-m-66-mm.thumb.jpg.8844239e83505d7aab0da9f2eb03d530.jpg

7518-1_japonsky-zaviraci-nuz-higonokami-nagao-z-ocele-yasuki-cepel-m-66-mm.thumb.jpg.396f9f3bcbcb70949c9dfedd91183739.jpg

Mám podobný tvar čepele na Bestechu (model teď nevím, ale kupoval jsem na Knifestock). 

image.jpg

Odkaz ke komentáři

před 14 minutami, Altrigo napsal:

Děkuju předem

Jedná se i higonokami a takto ty nože vypadají, tady máš něco přes 3k a stejně vypadá takto

https://www.dimapa.cz/tokusen-tanzou-black-higonokami/?gad_source=1&gclid=Cj0KCQjwyL24BhCtARIsALo0fSCNFXIkzc6CpRQQITCsTtHsXwBAuyBaRlkyIg3W1mEgjrZ2yIcqztUaAoVVEALw_wcB

Odkaz ke komentáři

před 17 hodinami, papun napsal:

Leštenka to určitě nebude a jestli to bude rezivět formou patiny, tak je to úplně v pohodě a nevadí mi to.

No ja npariklad som zatvarak z D2 (Rat1) prestal nosi prave koli tym flakom. Moje pouzitie nie je tak hardcorove aby sa ta udajna vacsia huzevnatost oproti klasike 440 alebo 690 nejak dramaticky prejavila. Pokial sa nebudeme bavit o mikovackom blate, ale udajne sa uz aj to v poslednej dobe vraj zlepsilo. RWL alebo aj taka 154CM uz potom v mojich podmienkach vychadza s D2 pokial ide o zatupenie uplne na rovnako, ale proste navyse neflakatie.

Odkaz ke komentáři

Uvidíme, objednal jsem ho na základě docela dobré ceny a je to můj první lepší nůž. Beru ho jako nástroj. Nemám ho do žádné sbírky ani na poličku. 

Zkoušel jsem hledat něco o oceli D2 a našel jsem takový strašící článek, kde doporučují nože s touto ocelí skladovat zabalené ze silika gelem 😁

To fakt dělat nebudu. Maximálně ho tak občas utřu a umyju. No a když to bude stát za prd, tak s ním fláknu a příště koupím něco fakt nerez. 

Odkaz ke komentáři

Silikagel je nezmysel pri beznom skladovani D2 na vzduhu nepatinue nijako. Problem su agresivne latky napr v potravinach... jablko, cibula, citrusy, hermelin apod... po nich sa to musi umyt vodou a otriet aspon o gate inak to budes mat obratom flakate.

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Tohle z D2 nosím stále na krku pod trikem, takže má vlhkosti dost :) a stav vidíš na fotce. Něco tam na tom je (nůž byl původně tmavý, asi koupaný v chloridu či co). Ještě mám Manly Patriot v D2. Tam jsem si základní patinu a jakoby povrchovou ochranu udělal sám namočením přes noc do Coly. 

Prý dost záleží na zpracování tý D2ky, jak bude hodně patinovat.

Mě ta patina nevadí, když má čepel vlásečnice, tak ji namočí do Coly a není to pak vidět :)

F.

PXL_20241017_105148700.jpg

• Like 1
Odkaz ke komentáři

@Altrigo , tradiční higonokami ( Higonokami - Wikipedie (en-m-wikipedia-org.translate.goog) ) 

s "kultivovanějším tělem, mechanikou, pojistkou a střenkami " asi nenajdeš. Blue paper ocel je na něm perfektní, je to víc nástroj než nůž.

Možná hledáš něco jako nůž Isiro hnědý UNI - Bushman.cz ale nemám zkušenosti, "neměl jsem v ruce".

@papun , pokud jde o nože - "Maximálně ho tak občas utřu a umyju." tak já nakonec ošetřím kapkou Dictum 705281 - Sinensis Camellia Oil, 250 ml | České hudební nástroje - chn.cz

🙂 

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, filltos napsal:

Tohle z D2 nosím stále na krku pod trikem, takže má vlhkosti dost :) a stav vidíš na fotce. Něco tam na tom je (nůž byl původně tmavý, asi koupaný v chloridu či co). Ještě mám Manly Patriot v D2. Tam jsem si základní patinu a jakoby povrchovou ochranu udělal sám namočením přes noc do Coly. 

Prý dost záleží na zpracování tý D2ky, jak bude hodně patinovat.

Mě ta patina nevadí, když má čepel vlásečnice, tak ji namočí do Coly a není to pak vidět :)

F.

PXL_20241017_105148700.jpg

Tak jestli jsem to pochopil, tak ta čepel má ještě nějakou povrchovou úpravu, takže asi další stupeň ochrany. Uvidíme....

Odkaz ke komentáři

před 11 hodinami, Altrigo napsal:

Děkuju předem

Pro mne by to zadání splňoval Benchmade 940 , jeden z nejlepších edc vůbec, až na ten důležitý rozdíl, že proti Higokami to není žádný velký slicer

Odkaz ke komentáři

Ja som mal tiez fixed EDC obdobie, funguje to prekvapivo dobre, chvilu som dokonca nosil taky ten zazrak so srobovacou ruckou od Reeva, ale to uz bol nezmysel. Nakoniec som sa ustalil na tomto od majstra Westona. Dnes uz vsetky moje noze len takticky lezia v krabici a nosim vinox cyber.

westonEDC.jpg

Odkaz ke komentáři

Dnes dorazila po x měsících konečně Mcusta, chod parádní, super ostrý!

IMG_20241017_221602.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...