lucid Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 V 2. 8. 2021 v 12:47, RedAce666 napsal: Ad. Hario - Rozumná volba to není, ale asi rok jsem se obdobným mlýnkem na páce normálně fungoval. Není to ideální, ale pro osobní potřebu to jde. Návštěvy budeš nenávidět. Ad. Aliexpress - Číňani jsou na rozdíl od našich státních podniků vynalézaví a rozumní. Takže DPH ti automaticky započítají a vyřeší za tebe, takže výpalné a s*sní s poštou odpadá. O něco dražší to sice bude, ale C2 je i tak bezkonkurenční. Stojí i za tu cenu v českých eshopech. Rozšířit Ta vynalézavost spočívá akorát v tom, že to DPH Ti automaticky připočtou k ceně, takže si následně stáhneš fakturu, kterou se pak prokážeš na vyclívací poště a ta si od Tebe stáhne cca 200,-Kč za toto "vyclení". Já jen, že pokud něco takhle ušetříš, pak jen pár desítek korun (stovku či dvě můžeš ušetřit když budeš čekat aby Ti to dodali plíživou poštou za měsíc a půl), takže se spíše už vyplatí to vzít od nějakého kavárenské shopu od nás.
bronas_k Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 Zdravím všechny kávičkáře. Chci si koupit pákový kávovar Lelit. Rozhoduji se mezi Pl41 s PIDem a bez PIDu. Určeno to bude jen na espresso, mléčné nápoje výjimečně. Je tu někdo, kdo přešel z kávovaru bez PIDu na kávovar s PIDem (jakékoliv značky) a zaznamenal nějaký znatelný posun v chuti kávy? Mám pročteno toto vlákno a v podstatě celé fórum na prima café a připadá mi to, že si každý ten PID nastaví na nějakou teplotu a pak už s tím vůbec nehýbe. Nebo se pletu? Je mi jasné, že každá káva hlavě dle stupně pražení bude potřebovat trošku jinou teplotu, ale je ten rozdíl v chuti pak nějaký zásadní?
safi Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 (upraveno) V 2. 8. 2021 v 10:38, eskimak napsal: Absolutne ziadna sanca aby ti to namlelo na paku. Ono je to taky hrackarsky mlyncek do batohu ci na chatu. Bolo to tu uz par krat, ak potrebujes low cost riesenie, pozri na Aliexprese Timemore C2, nema to v danej cene ziadmu konkurenciu. Ale na espresso naozaj radsej elektricky mlyncek. Rozšířit @Erendil a @eskimak: Díky za tipy. Potřeboval bych poradit s výběrem páky. Kdysi jsem měl Krupse za 5000, před 10 lety jsem přešel na Nespresso a teď chci Nespresso doplnit o kompaktní páku. Potřebuju, aby na šířku měla max 20-25cm - málo místa v kuchyni.S tím, že nepotřebuji blbosti typu našlehávač mléka a podobné. Kvalitou bych chtěl jít nad Krupse, ale zase nepotřebuju proti mašinku na 50 tisíc. Nebráním se repasi. Ještě jeden požadavek (asi mě v tomto vlákně za něj ukamenujete) - u některých pák se mi líbí systém, kdy čím více páku s kafem člověk otočí, tak tím více se káva stlačí... Upraveno 2. srpna 2021 uživatelem safi
RedAce666 Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 V 2. 8. 2021 v 14:59, bronas_k napsal: Zdravím všechny kávičkáře. Chci si koupit pákový kávovar Lelit. Rozhoduji se mezi Pl41 s PIDem a bez PIDu. Určeno to bude jen na espresso, mléčné nápoje výjimečně. Je tu někdo, kdo přešel z kávovaru bez PIDu na kávovar s PIDem (jakékoliv značky) a zaznamenal nějaký znatelný posun v chuti kávy? Mám pročteno toto vlákno a v podstatě celé fórum na prima café a připadá mi to, že si každý ten PID nastaví na nějakou teplotu a pak už s tím vůbec nehýbe. Nebo se pletu? Je mi jasné, že každá káva hlavě dle stupně pražení bude potřebovat trošku jinou teplotu, ale je ten rozdíl v chuti pak nějaký zásadní? Lelit mohu jedině doporučit, ale pokud je to jen trochu možné, vezmi 58mm verzi s PIDem. Ta standardní velikost páky je pak obrovský benefit při pořizování jakýchkoliv doplňků. A PID má samozřejmě výhodu v jednodušším nastavení teploty, ale jeho hlavní předností je udržování té nastavené teploty (v klidu třeba +-1 stupeň). U termostatu je to vždycky dost loterie/alchymie, při jaké teplotě se extrakce spustí.Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
eskimak Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 V 2. 8. 2021 v 14:59, bronas_k napsal: Zdravím všechny kávičkáře. Chci si koupit pákový kávovar Lelit. Rozhoduji se mezi Pl41 s PIDem a bez PIDu. Určeno to bude jen na espresso, mléčné nápoje výjimečně. Je tu někdo, kdo přešel z kávovaru bez PIDu na kávovar s PIDem (jakékoliv značky) a zaznamenal nějaký znatelný posun v chuti kávy? Mám pročteno toto vlákno a v podstatě celé fórum na prima café a připadá mi to, že si každý ten PID nastaví na nějakou teplotu a pak už s tím vůbec nehýbe. Nebo se pletu? Je mi jasné, že každá káva hlavě dle stupně pražení bude potřebovat trošku jinou teplotu, ale je ten rozdíl v chuti pak nějaký zásadní? Rozšířit Ja som PID dorabal a ako hlavny benefit vidim absolutnu stabilitu teploty. Termostat lieta kludne +-15°. Bez PIDu si uz nejak kavovar neviem predstavit.
eskimak Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 V 2. 8. 2021 v 13:22, lucid napsal: Ta vynalézavost spočívá akorát v tom, že to DPH Ti automaticky připočtou k ceně, takže si následně stáhneš fakturu, kterou se pak prokážeš na vyclívací poště a ta si od Tebe stáhne cca 200,-Kč za toto "vyclení". Já jen, že pokud něco takhle ušetříš, pak jen pár desítek korun (stovku či dvě můžeš ušetřit když budeš čekat aby Ti to dodali plíživou poštou za měsíc a půl), takže se spíše už vyplatí to vzít od nějakého kavárenské shopu od nás. Rozšířit No neviem ako v CR, ale u nas mi zatial vsetko z Ali za co som zaplatil dph pri kupe prislo s prelepenou nalepkou z nejakej krajiny EU (naposledy Madarsko). Cize vyclenie urobil Ali. Ja som to dostal do schranky.
eskimak Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 V 2. 8. 2021 v 15:59, safi napsal: @Erendil a @eskimak: Díky za tipy. Potřeboval bych poradit s výběrem páky. Kdysi jsem měl Krupse za 5000, před 10 lety jsem přešel na Nespresso a teď chci Nespresso doplnit o kompaktní páku. Potřebuju, aby na šířku měla max 20-25cm - málo místa v kuchyni.S tím, že nepotřebuji blbosti typu našlehávač mléka a podobné. Kvalitou bych chtěl jít nad Krupse, ale zase nepotřebuju proti mašinku na 50 tisíc. Nebráním se repasi. Ještě jeden požadavek (asi mě v tomto vlákně za něj ukamenujete) - u některých pák se mi líbí systém, kdy čím více páku s kafem člověk otočí, tak tím více se káva stlačí... Rozšířit Daj mi par dni a mozno sa budem zbavovat svojho kompletu (Fiorenzato F4e nano + kavovar LaPavoni Buondi + PID + regulacia tlaku cerpadla). Bohuzial zo zdravotnych dovodov musim prestat pit ozajstne (silne) espresso a prejst na "riedsie" kavy s mliekom. Ale slubil som to ako prve ponuknut znamemu.
Anton_ Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 Podle mě se to psalo nedováno tady, ale četl jsem, že právě espresso moc kofeinu nemá, protože se začne uvolňovat až později...
eskimak Odesláno 2. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2021 V 2. 8. 2021 v 18:56, Anton_ napsal: Podle mě se to psalo nedováno tady, ale četl jsem, že právě espresso moc kofeinu nemá, protože se začne uvolňovat až později... Rozšířit Ak to bolo mne, tak nejde o kofein.
Maro Odesláno 3. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2021 (upraveno) V 2. 8. 2021 v 10:25, safi napsal: Uvažuju o koupi ručního mlýnku na kafe - napřed do espresso konvičky, později i pro páku. Je rozumná volba tento? Mlýnek Hario Mini Mill Slim PLUS (MSS-1DTB) https://www.alza.cz/mlynek-hario-mini-mill-slim-plus-mss-1dtb-d6310755.htm Rozšířit Do moka konvicky asi dostatečné, espresso ale nenameles podle mě ani na timemore. Zaklad bych videl v comandante. Timemore jsem si teď koupil na cesty a ten mlýnek není vůbec špatný, rychlost mletí je oproti hariu úplně jinde. Obzvlášť jemnější mletí se na Hariu prakticky nedá docílit, maximálně tak, bys to mlel nadvakrát ale to je prasarna. Plus uchycení osicky není zrovna dvakrát dobré, takže se snadno vyhne a mele nerovnoměrně. Timemore je na tom o mile jinde. I tak ale osa není úplně přesně rovná už z výroby, každopádně oproti hario rychlost i konzistence neporovnatelna. Pokud bys chtěl, tak ti to Hario klidně věnuju, ať můžeš zkoušet (mám starší sketron), ale musel by sis ho vyzvednout v praze kbelích případně o víkendu budu kolem nového města na moravě. Jinak Timemore mi přišel 14 dni zpět ještě bez vypalneho, je to proto, že ČR zatím nepřijala potřebou legislativu, tedy zatím neplatí povinnost platit DPH u všech zásilek a pošta neví, jak postupovat. Predpoklada se, ze driv jak v záři to nestihnou, takže klidně ještě objednavej z číny Upraveno 3. srpna 2021 uživatelem Maro
lucid Odesláno 3. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2021 (upraveno) Číňani jaksi nečekali na naši legislativu a to DPH Ti automaticky přidají k částce při koupi: v ČR pak již neplatíš DPH, tedy "výpalné", ale pokud to nejde přes nějaký mezisklad v EU, tak částku vyclívateli, v tomto případě nejčastěji Česká poště, za proclení. Upraveno 3. srpna 2021 uživatelem lucid
RedAce666 Odesláno 3. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 3. srpna 2021 V 3. 8. 2021 v 8:24, Maro napsal: Do moka konvicky asi dostatečné, espresso ale nenameles podle mě ani na timemore. Zaklad bych videl v comandante. Timemore jsem si teď koupil na cesty a ten mlýnek není vůbec špatný, rychlost mletí je oproti hariu úplně jinde. Obzvlášť jemnější mletí se na Hariu prakticky nedá docílit, maximálně tak, bys to mlel nadvakrát ale to je prasarna. Plus uchycení osicky není zrovna dvakrát dobré, takže se snadno vyhne a mele nerovnoměrně. Timemore je na tom o mile jinde. I tak ale osa není úplně přesně rovná už z výroby, každopádně oproti hario rychlost i konzistence neporovnatelna. Pokud bys chtěl, tak ti to Hario klidně věnuju, ať můžeš zkoušet (mám starší sketron), ale musel by sis ho vyzvednout v praze kbelích případně o víkendu budu kolem nového města na moravě. Jinak Timemore mi přišel 14 dni zpět ještě bez vypalneho, je to proto, že ČR zatím nepřijala potřebou legislativu, tedy zatím neplatí povinnost platit DPH u všech zásilek a pošta neví, jak postupovat. Predpoklada se, ze driv jak v záři to nestihnou, takže klidně ještě objednavej z čínyJak jsem říkal - i ty keramické mlecí kameny ála Hario dokážou namlít relativně snadno na espresso i bez přetlakových misek apod. (nicméně tuto variantu fakt nedoporučuji). Výsledné espresso (tehdy z nějaké čerstvě pražené směsi) bylo v pohodě pitelné. Z nějaké světle pražené single origin arabiky by to bylo asi slabší. Timemore už bych bral jako velmi solidní mlýnek. A comandante jako dost high-end manuální řešení. Nevím moc co výrazně lepšího bys chtěl pořídit, když by to měl být základ.Odesláno z mého M2003J15SC pomocí Tapatalk
jovani Odesláno 4. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2021 SEIKO 6309-7049 and Bonetto Cinturini 284
Lamiczka Odesláno 4. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2021 Tak to je dobrá pecka! Ale proč jsem šel do vlákna o kafe, když ho nepiju Chci pro manželku něco, co zvládne ovládat, nebude se to nahřívat víc jak cca 15 minut, ideálně PID, dual bojler (většina připravovaných nápojů bude mléčných) a rozumné a stabilní výsledky. Mlýnek nemusí být integrovaný, spíš naopak... Už jsem se ptal na nějakým fóru o kávě, ale pak mi došlo, že se možná i líp a rychleji něco dozvím tu. Z toho co jsem jsem si zatím přečetl o kávovarech, tak mi přišlo, že ideální volba by byl asi Lelit Elizabeth, který splňuje všechno výše uvedené, nebo Profitec PRO 300 nicméně cena u obou bude 30k+ Momentálně se dá ale koupit v akci Sage BES920 (což jsem pochopil, že je vlastně catler/breville) za 20k a splňoval by v zásadě všechny potřeby. 30k co stojí standardně bych za něj nedal a šel asi jasně do výše zmíněných, nicméně 10K už je docela argument, zvlášť když žena není zcela trpělivej tvor, kterej by si hrál s detailama. Sám kávu nepiju, občas cappuccino, ale baví mi ji připravovat a jsem pravda hračička Nerad vyhazuju peníze z okna a tak ani věci, které se za chvíli rozsypou, nebo nefungují tak, jak bych si představoval, takže mám dilema. Má někdo zkušenost, případně by mi pomohl s argumenty proč ano/ne
Bert Odesláno 4. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2021 To Sage asi jo. Pokud chceš něco nového, a chceš to rychle, pak asi ok. Mlýnek by Tě možná zaujal jetý tento: https://elektro.bazos.cz/inzerat/138792749/mlynek-na-kavu-baratza-sette-270-wi.php
Lamiczka Odesláno 4. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2021 Vlastně nepotřebuju nový, když to bude z dorbých rukou a rychle to taky nepotřebuju. Jen domů přišel od tchána starej mlýnek ETA, aby prý žena nemusela mlýt ručně, což jsem zjistil, že sice kameny asi dobrý, ale motor má otáčky jak zubní vrtačka a pálí to kafe při mletí...tak jsem po tom začal koukat a jak jsem narazil na tu 920, která tak nějak splňuje parametry za dobrou cenu, tak mě napadlo se zeptat, jestli to nevyřešit hned... Pokud bys měl jinej nápad, tak klidně sem s ním. Nevím, jestli se objevují slevy na ten Lelit Elizabeth, nebo má smysl vzít něco jinýho. Hledám takovej pěknej střed mezi úplným plastovým automatem na doma a pákovým puristickým kávovarem, kterej je z nerezi, nahřívá se 2 hodiny a fakt si musíš hrát s extrakcí než se to naučíš...
Lamiczka Odesláno 4. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2021 Pokud to tu už bylo, tak se omlouvám, ale dostal jsem doporučený video, který dost pomáhá řešit odpověď na to co vybrat
Bert Odesláno 4. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2021 No vidíš, tak si kup to Sage a budeš mít klid. Nemyslím, že bys ho při domácím provozu utahal. Hlavně dobrý mlýnek.
Lamiczka Odesláno 4. srpna 2021 Nahlásit Odesláno 4. srpna 2021 To jsem z toho právě pochopil, podle těch recenzí mnohem víc se dá pokazit na mletí kávy, pokud ta mašina umí rozumně držet tlak a teplotu. V jiným videu říká, že dokonce podle nějakýho testu mají lepší výsledky s už namletým kafem, byť to není čerstvý, jak se špatně namletým čerstvě... Každopádně další zajímavá oblast ke zkoumání Díky moc za ochotu a pomoc.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se