Jump to content

Káva


Recommended Posts

@petr_cha podle mě by ten starbucks neměl být problém s ohledem na tlak při extrakci, ale jsem zatím v kávě elév, takže to je jen můj dojem. Já tu mlel na první pokusy nějakou Perlu, což ani nebylo pražení na espresso a byť to na pití nebylo nic moc, tak upěchovat puk tak, že ho kávovar neprotlačil šlo i z ní, všechno byla jen otázka hrubosti mletí, urovnání kávy a tlaku na tamper.

Nicméně úplně první pokusy jsem měl identickej problém jako ty - teklo moc rychle a třeba první 4-5 šálků to proteklo prakticky bez tlaku (i po tom backflushi). Začni na nejmenší hrubosti a fakt natrenuj těch 17-20kg tlak, ať víš jak kafe správně upěchovat (a nebo prostě jen zaber a uvidíš co to udělá...). Chuť doladíš pak podle toho co ti z toho poteče ;)

Na druhou stranu ty mlýnky v Sage podle všeho nejsou žádná pecka, nicméně zas by to pro tu mašinu mělo namlýt aspoň průměrně...

17g je do double shot misky imho dostatečný, ale jak jsem psal, používal jsem 18g a teď melu 19g, nicméně tam pozoruju spíš minimální rozdíly v tlaku při extrakci, jak jsem psal, největší vliv má hrubost mletí a tlak na tamper

@JoyStick Přemýšlím, jestli bych tu mašinu dal lidem do kanclu, protože manželku učím vařit kafe už druhej tejden a nějak ji víc jde to pití, jak příprava, takže vařím já :D

Nevím jak moc je ta zkušenost přenositelná (každej má jinej mlýnek, kafe, ...), ale jak funguju teď

  • mlýnek mám Kinu m47 simplicity, na hrubost mletí jsem se po všech pokusech ustálil na 15 (celá otáčka + 5)
  • Aktuálně melu 19g kafe a i tak je v misce po stlačení o něco méně kafe, než kolik naznačuje ta jejich žiletka na urovnávání, tou jsem si pomáhal na startu, dokud jsem neměl váhu a kafe jsem dával odměrkou a fungovalo to dobře
  • Kávovar ohřeje vodu celkem rychle, ale hlava a páka je pořád studená, takže to celý na startu propláchnu
  • Vařím na manuál s váhou, ale už se dostávám na konzistentní výsledky, takže by šlo vařit i na "automat" ten ve skutečnosti má jen přednastavenej čas extrakce

Do práce bych vzal mlýnek Baratza Sette 270 Wi, co mi tu doporučoval Bert. Má váhu, mele schopně, pak už to kafe na tom imho zvládne fakt i trouba. Jediný co může být ještě rizikový je tamper, tak vzít ten momentovej co doporučoval Tikal...

Já jsem začínal s mlýnkem Lodos Temp (jeho předrevoluční varianta) a i ten, když jsem ho utáhl na krev byl schopen namlýt dostatečně jemně, i když ne úplně konzistentně. Zajímavý bylo, že byť jsem kafe měřil jen odměrkou a ten mlýnek fakt není nic moc, byl jsem schopnej dosahovat celkem pitelnejch výsledků.

 

Link to comment
Share on other sites

Haleluja... volejte hosana... mam to.. mam tlak.. :-))

Von ten mlynek ma jeste vnitrni nastaveni hrubosti, nejen to ovladani zvenci.. 16 kroku na beznem ovladaci a dalsich 10 pozic uvnitr.. stahl jsem to uvnitr o 3 pozice a uz to frci... takze pokud je masina ok, davka spravna, tak to fakt samozrejme musi byt o jemnosti mleti.. :-)

Jesteze je svatek.. blbnu s tim cca od rana, kafe jsem hodne ochutnal/ par vypil uplne, myslim, ze nyni nekolik dni nebudu spat.. :-))

Link to comment
Share on other sites

Diky z podporu :-))

kdepak tohle v navodu nebylo.. ne ze bych ho cetl, ale prolistoval jsem ho, ten byl jen na dve stranky, moc se s tim nemazali.. jesteze existuji fanouskovska videa prave na youtube, kde clovek dohleda skoro vsechno.. jen to obcas trva.. 🙂

 

P.S. Kdyby tu byl nejaky dalsi sage express vlastnik, tak mne osobne sedla serie videii z kanalu Hoon's coffee.. celkem normalni chlap, zadnej exaltovanej modni potrhlin.. tak jakoze doporucuju 🙂

Edited by petr_cha
Link to comment
Share on other sites

Podám menší report svých espresso starostí a radostí...

Poslední dobou se dá se říct, že se celkem daří...Vodu jsem začal používat kojeneckou lupilu a začal jsem mlít hruběji a tempuji větší silou, což jste mi zde poradili.

Pořád to ale neteče jak bych si představoval. Tzn. ze začátku dobrý, pak se to utrhne...Nicméně z 16,5g kafe vyteče 33g nápoje za 25-27 vteřin. 

Co jsem vypozoroval, tak strašně záleží na teplotě vody, jakmile málo odpustím, tak je spálený a hnusný.
Dále jsem vypozoroval, že i když dávám stejný množství kafe a stejně tempuju, tak po cca 4 dnech stejně musím lehce upravit mletí, protože to třeba teče moc rychle. Mám takový podezření, že má na to vliv i kolik je kávy v zásobníku mlýnku😅 ale možná už jsem paranoidní.

Tudíž už mi hlodá červíček, že potřebuju stroj s PID😁 Nejen kvůli stabilitě, ale i kvůli pohodlí. A hlavně takhle propustím hrozně vody na prázdno. Páč pořád odpouštím, aby mi to začalo nahřívat, nebo abych teplotu schladil.

 

Link to comment
Share on other sites

Ano přesně tak. Už si sice nepamatuji co jsi koupil, ale PID je opravdu velká výhoda a nástroj pro hračičky. Osvědčilo se mi na světle pražené kávy dávat lehce vyšší teplotu a na ty tmavě zase nižší, aby nebyly až moc do hořka. Každá káva potřebuje trošku jinou teplotu 

Link to comment
Share on other sites

před 6 minutami, Anton_ napsal:

Podám menší report svých espresso starostí a radostí...

Poslední dobou se dá se říct, že se celkem daří...Vodu jsem začal používat kojeneckou lupilu a začal jsem mlít hruběji a tempuji větší silou, což jste mi zde poradili.

Pořád to ale neteče jak bych si představoval. Tzn. ze začátku dobrý, pak se to utrhne...Nicméně z 16,5g kafe vyteče 33g nápoje za 25-27 vteřin. 

Co jsem vypozoroval, tak strašně záleží na teplotě vody, jakmile málo odpustím, tak je spálený a hnusný.
Dále jsem vypozoroval, že i když dávám stejný množství kafe a stejně tempuju, tak po cca 4 dnech stejně musím lehce upravit mletí, protože to třeba teče moc rychle. Mám takový podezření, že má na to vliv i kolik je kávy v zásobníku mlýnku😅 ale možná už jsem paranoidní.

Tudíž už mi hlodá červíček, že potřebuju stroj s PID😁 Nejen kvůli stabilitě, ale i kvůli pohodlí. A hlavně takhle propustím hrozně vody na prázdno. Páč pořád odpouštím, aby mi to začalo nahřívat, nebo abych teplotu schladil.

 

Bez PIDu nema zmysel skusat robit espresso... :lol2:

Fakt. Termostat je tak primitivna a blba suciastka, totalne nevhodna k priprave kavy... az to boli.

Link to comment
Share on other sites

Nevím, jestli to proběhlo tady, ale stačí po vypnutí boileru počkat pokaždé stejnou dobu a docílíš pokaždé plus/mínus stejné teploty vydávané vody. Já nechávám minutu a 3/4. PID je pro padavky, co nemají cit 😉. Né, PID bych taky asi bral, ale tohle je celkem rozumné řešení. 

Ještě bych Ti poradil, ať nenecháváš kávu v zásobníku. Používej plus/mínus tolik, kolik spotřebuješ. Kávová zrnka nech v pytlíku s jednocestným ventilem a nebudou tak rychle absorbovat vlhkost a pachy z okolí. 

Link to comment
Share on other sites

No já to tak dělám, akorát už to neměřím na vteřiny. Takže přijdu k tomu odpustím, aby to začalo nahřívat, mezi tím si připravuju kávu, když mám hotovo, tak odpustím, tak aby z toho nesyčela pára, nasadím páku a jede se.

Do zásobníku sypu vždy ráno na cca ty 3 moje doubleshoty. Neplním tu úplně. Ale  přijde mi rozdíl mezi prvním mletím a tím posledním, kdy mi tam ty poslední zrnka už poskakujou....

Jako zatím mi to pořád baví, ale to je tedy alchymie. By mi zajímalo, kdybych si koupil nějaký profi mlýnek, jestli by to pak "odstranilo" ty další nuance v přípravě(stupeň sem-stupeň tam, přítlak kilo sem, kilo tam...)😁

 

 

Link to comment
Share on other sites

Nechci to dávat vyloženě do inzerce, ale pokud by někdo chtěl na hraní a zkoušení hario sketron, asi v té prvni generaci viz odkaz, tak daruji za odvoz. Já jsem na čety koupil timemore a stejně mě to hario dycky vytáčelo pomalost a namahavosti (proto rikam, spis na prvni pokusy, pokud by ho nekdo užil) ideálně pokud by so ho zájemce vyzvedl v Kbelích

https://www.cerstvakava.cz/1073-rucni-mlynek-na-kavu-hario-skerton-mscs-2tb/?gclid=CjwKCAjwkvWKBhB4EiwA-GHjFqW90R4fW27a5asulCCKBChwUxSavmt0KurDpglE5w7L37w04ctK7xoCZesQAvD_BwE

 

Link to comment
Share on other sites

Dotaz. Včera jsem si chtěl jen na něco mrknout u Buny a svítila tam na mě cedule, že mají 20% slevu z 43 500,- na Lelit Mara PL62T
Což je 8700,-....takže jsem měl hned místo očí dolary a dal inzerát na svojí Silvii😁

Dnes ráno jsem vystydnul a trochu se mi to rozleželo...
Jednak se dá sehnat přímo na lelitu za 30. 490,- Link a druhak si říkám jestli vůbec potřebuju HX bojler, když si nedělám nic s mlíkem.

A pak se chci zeptat jaký benefity pro mě jako amatéra bude mít ta hlava E61?
 

Pro mě by byl důvod upgradu byl hlavně PID.

Prosím poraďte.

Link to comment
Share on other sites

Benefity budou obrovské. I pro amatéra, ale možná dokonce pro amatéra ty největší. Zkrátka: už vždy budeš mít dobře nahřátou hlavu. Nebudeš tedy muset spekulovat, jestli ten odporovej drátek, nebo průtok vody před shotem, tím myslím ostatní systémy, hlavu nahřál dobře.

A k tomu HX. HX je prostě jiný systém ohřevu a následné distribuce vody. Jeho výhody či nevýhody bych neposuzoval, jestli piji kávu s mlékem či nikoli.

Link to comment
Share on other sites

Cokoliv, protože nemám u těchto značek žádné preference a ty mašiny jsou technologicky skoro stejné. Jedna jediná poznámka. K dokonalosti chybí jedna věc: rotační čerpadlo .... Hledej 🙂

Link to comment
Share on other sites

před 33 minutami, bronas_k napsal:

Chtěl bych se zeptat jakým nejrychlejším způsobem snižujete teplotu vody po použití páry na teplotu pro extrakci kávy. (Udělám cappuccino a někdo si vzpomene, že chce espresso). Je to výjimka, moc často se to nestává, takže hx bojler nechci :)

Nechat bezat cerpadlo a tiect vodu do hrnceka az kym tam nemas rozumnu teplotu. Potom to samozrejme nechat ustalit.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...