Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

vody po rysku, kavu do plneho sitka, jemne urovnat, mletie hrubsie, varit na najnizsiom plameni nechat vytekat po uroven "vylevky"

No, podle mě se tam má dávat už voda vařící (např. z rychlovarné konvice) a pak na silnější plamen. Voda by tou kávou měla projít spíše rychleji.
  • Odpovědi 5,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

já bych řek že pro člověka zvyklého na českého turka bažiňáka bude nejlepší alternativou frenchpress. S tou chrochtací konvičkou je moc kramaření a montování, kdo je zvyklý jen chrstnout vodu do hrnku z toho bude vedle sebe. French je jednoduchý, příprava se podobá turkovi, dá se s tím pokustónovat, zkoušet sílu, hrubost, množství, čas, podle toho co komu chutná a po akci se to jen opláchne.

edit: jo a ještě jedna věc, konvice rychlovarnice je k dispozici skoro všude ale vařič s vhodným hořákem či plotýnkou ne.

Upraveno uživatelem PepaSFI
  • po 3 týdnech...
Odesláno

Kolega si to objednava, ale pri vic balenich stejne moc neusetris (zhruba 1 libra/baleni).....navic postovny do CR je 3.60 coz je lace v porovnani s postovnym po Londyne za 3.10 :eek:

Neobjednává si někdo z vás kafe z Square Mile?? Kafe mají perfektní (teda komu vyhovuje světlejší pražení), ale poštovní je v malém odběru brutální. Nechce někdo objednat se mnou?

Odesláno

Jak čistíte moka konvičku? Já ji občas nechám projet jen vodou a pak se snažím vytřít vnitřek utěrkou, ale nevím jestli to stačí nebo je na to nějaký speciální postup?

Odesláno

Po kazdem vareni oplachnu vodou, jednou za cas to vemu prstem a setru sedliny. Sedlina neni na zavadu, nekdo rika ba naopak. Hlavne zadny jar!

Odesláno

hlavne tu hlinikovou moku nedavejte do mycky, jako to omylem ucinil nekdo z nasi rodiny...

ja ji jen oplachnu vodou a necham uschnout.

souhlasim s tim, ze cloveku po turkovi bych spise doporucil frenchpress :) moka je super, znam i zavislaky, kteri si ze sestisalku vari dve kavy a to jeste klidne z robusty. ale v tomto pripade je to spise na doliti vodou (do potrebneho mnozsti tekutiny) a pak se ztraci intenzita kavy z moka konvicky a zbytecne zustavaji negativa (zpracovani prilis vysokou teplotou).

nedavno jsem mel moc dobre kafe z driperu hario v60 - to by taky mohla byt alternativa, hlavne pokud si clovek bude delat vetsinou jen jedno kafe.

ps. minuly tyden prisla zasilka :)

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Návštěvník Ondra
Odesláno

Piju ted doma tohle - mix arabiky z 5 zemi. 160 kc / 500g. Doporucuju :)

Odesláno (upraveno)

jovani, on 21 Říj 2014 - 20:03, said:

zasielka odkial?

nas dvorni dodavatel bota

edit. a právě mistr pražič mi předvedl, jak se připravuje káva v dripperu

Upraveno uživatelem Anela
  • po měsíci...
Odesláno

Panove, poprosil bych vas o radu. Vybiram mlynek na mleti kafe na espresso. Mam levnou pakovou masinu od DeLonghi, takze predpokladam, ze i pretlakove misky. Procetl jsem vlakno a premyslim nad Hario mini. Radsi bych asi elektriku, kvuli pohodli a stabilni hrubosti mleti, ale mam strop 1500 max. Mam se na hledani elektrickeho vykaslat a zkusit ten rucni? Hlavne me zajima, jestli dokazete udrzet stejnou hrubost mkleti i na tom rucnim? Cetl jsem tipy jako pocitat cas pri mleti atp., ale fungujete takhle nekdo uspesne v praxi?

Vyzkousel jsem, jakej je rozdil oproti obycejne predmlete kave - davidoff, lavazza a kave, kterou mi namlela pritelkyne v kavarne. Chtel bych se tomu aspon trochu priblizit. Diky moc za kazdou radu :)

Odesláno

Já mám Hario Skerton cca za 1000 a myslím, že pro potřeby tak dvou až tří káv denně bohaté stačí. Teda nepředpokládám, že pokud máš levnější pákový de longhi, že jich budeš dělat více. Samozřejmě bych někdy raději elektriku, protože jsem líný, ale opravdu si myslím, že pokud kávy nepiješ moc, pak s tímto neuděláš chybu. Mám ještě starší verzi, kde při mletí vyskakuje káva z mlýnku. Proto se teď mlynek dodává s gumovou (silikonovou) krytkou, která tomu zabraňuje.

Odesláno

Kavy piju dost, ale doma stihnu tak ty 2-3 max a kavove dychanky neporadam, takze nepotrebuju masinu, co umele kilo na pockani. Elektriku zvazuju ciste proto, ze se bojim, ze to v ruce neumelu pokazdy stejne, ale treba to je jen zbytecna obava, vzhledem k tomu, do jakyho stroje to budu cpat. Hlavne vzhledem k rozpoctu bude asi mnohem lepsi rucni varianta....diky za tip na ten Porlex..

Odesláno

zbytečná obava

mám Hario mini, v práci máme Catler pákovku a jak to jednou nastavíš zespodu tou trojcípou maticí, tak se to už nehne. Má to tam i nějaké aretační zoubky (či jak to napsat, při točení to klade odpor) a určitě se to nepovoluje

dělám si tak 2-3 esspressa denně a v pohodě, je to takový rituálek. A i docela odpovídá ta měrka na průhledné nádobce...

Odesláno (upraveno)

S pákou od DeLonghi jsem začínal. Musím říct, že hodně kafe přepalovala a v kávě se objevovaly hořko kyselé tóny. Takže, před samotnou extrakcí doporučuji odpustit trochu vřelé vody a schladit sprchu (hlavu kávovaru). Pak jsem také upgradoval na nepřetlakovky a docela to šlo. Mlýnek když už elektrický, tak určitě s mlecími kameny, ne tříštivý s noži. Jestli piješ hodně kávy, tak s ručním mlýnkem to bude pakárna, ale i tak se dá fungovat. Ikdyž nemyslím, že zrovna na espresso, kde je potřeba opradu jemně a rovnoměrně namletá káva je ruční mlýnek to pravé ořechové. Raději bych koupil jetý el. třeba na Aukru.

Tady je zajímavé combíčko: http://aukro.cz/kavovar-gaggia-classic-a-mlynek-gaggia-i4805277853.html

Upraveno uživatelem Jeronimo
Odesláno

Lacnú Páku De Longhi  používam 2 roky a s trochou skúseností a vhodnou kávou je celkom použiteľná. Ano, vodu je dobré odpustiť, páku nechladím, používam najčastejšie trojbalenie Selection Poprad (zrno Colombia+Finca+Espresso Profesional), a striedam so zrnom Cofeein Elite. Meliem tesne pred použitím na profi mlynku na čo najjemnejšie, zato do páky utláčam mierne a kávy dávam trochu viac, klasická odmerka na 7 gramov mi pripadá málo. Pri 30 sec a 30 ml dosahujem 5-7 mm penu. Najradšej pijem zo skla, kde penu aj vnímam pohľadom. V 90% kaviarní dostanem určite horšiu kávu ako urobím doma. Keď sme pred pár rokmi rušili prevádzku, ostalo mi vybavenie Profi mlynček a páka Rancilio, ale zaberalo mi to veľa miesta. Nechal som si len mlynček(20 kg a 1KW motor), umiestnil som ho v komore vedľa chladničky a do kuchyne dal malú De Longhi páku. Určite nevydrží toľko ako Rancilio, ale zatiaľ mi na dve-tri pressá denne stačí.

Odesláno

Jedině něco z druhé ruky typu Iberital Chalenge a pod. Lepší mlýnky typu Gaggia MDF, Acasso, Rocky a pod budou 2-3x dražší. Do budoucna bych rád šáhl po repasi nějakého profi mlýnku, ale zatím na něj bohužel nemám místo na lince...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...