Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

@blackhead  zatím plánuji na čip a jedny dveře ze zahrady na otisk a PIN. Ale je možné, že i tento zámek bude napojen na tu chytrou domácnost, pak půjde otevřít asi i mobilem a pod. Díky za nápad, musím se na to zeptat, dávám si do seznamu. 

• Like 1
Odesláno
  V 17. 1. 2025 v 15:38, EpsteinBarr napsal:

FVE planujem tento rok. To riadenie si momentalne neviem predstavit, teda co by som tam riadil. Elektrina sa vyraba, ide do aktualnej spotreby - domacnost, tepelko bazen, filtracia bazenu a do baterioveho uloziska. Po jeho "naplneni" ide prebytok do virtualnej baterie (objem podla zmluvy s dodavatelom eli). Pri rocnom zuctovani mi moj distributor odrata z elektriny dodanej do virtualnej baterie ciastku za distribuciu (polovica elektrickeho zisku 🙂) a o zvysok mi ponizi odpocet nim dodaneho mnozstva eli. 

Na zavlahu zahrady som zabudol. Ale, co tam chcem riadit? O 4:00 rano sa zapne zavlaha a bezi urcity cas (podla potreby). Akurat chybicka se vloudla, riadiaca jednotka je na opacnej strane zahrady a wifi modul nema potrebny dosah 🙂 A zase, to ma netrapi, kedze v zahrade som v jednom kuse, tak si uz ten gombik pretocim rucne. 

Videovratnika mam samostatne. Jednotku s displejom mam v kuchyni. Chceli mi to prepojit na telku, ale taketo uvahy som zarazil v zarodku 🙂 

Co mam este nastavene automaticky je otvorenie dvierok krbu a digestor. Digestor na plne pecky ma (neviem) niekolko sto kubikov odtah vzduchu. Tak aby som si pri sucasnom otvoreni krbu nevytiahol dym do obyvacky. K tomu len tolko, ze to boli vyhodene prachy. Tuto zimu som nekuril ani cez vianoce... myslim ze @Hasňa sa k "potrebe" krbu uz tiez vyjadroval a nie prave pozitivne.
K tomu ti este napisem vetu, kebyze uvazujes o krbe. Ja som si (vtedy davno) v ramci automatizacie dal elektronicke ovladanie krbu. Krivka horenia, teplota ohniska, teplota komina....automaticke otvaranie klapiek na privod vzduchu, odvod dymu.... PICOVINA najväcsia na svete. 

Rozšířit  

K té FVE, pokud máš možnost virtuální baterky, tak asi nepotřebuješ řídit přetoky. Pokud jsi na spotu, tak potřebuješ kvalitní řízení FVE napojené na aktuální ceny. Ať neplatíš za přetoky, popř. nenakupuješ na peaku.

• Dát hlas 2
Odesláno (upraveno)

Taky budu přípravu stavby podřizovat budoucí instalaci FVE, počítám se spotem a řídící jednotkou, která bude nabíjet baterky a ohřívat vodu při "nulových" cenách a peaky budu pokrývat následně z baterie. Počítám do budoucna taky z elektro autem, tak tam taky chci nabíjet za nejnižší ceny, což mi zase zajistí ta řídící jednotka.  

To je moje hrubá vize odkoukaná na YT, nevím, jak je to v reálu, ale takhle bych si to představoval. 

Upraveno uživatelem moco
Odesláno

Ak sa plánuje FVE a predaj na spot, pozrite sa na Victron systém. Umožňuje dodávať do siete podľa spotu a navyše niektorí obchodníci (myslím DeltaGreen) má priamo integráciu Victron systému, takže je možné dostávať nejaké drobné za reguláciu siete.

Odesláno

Jak velkou kapacitu baterie plánujete poměrem k výkonu celé FVE. Já mám v plánu FVE něco kolem 17 kWp, jakou baterii. Jinak dům je celý na elektřinu, spotřeba bude dost vysoká. 

Odesláno

zo skúseností, ideálny pomer medzi inštalovaným výkonom v paneloch a kapacitou batérie je 1:2 - 1:3. 

Ak je kapacita menšia batéria sa nabíja vyššími prúdmi, čo nie je ideálne. Ak je kapacita väčšia, je problém nabiť batériu. Tie väčšie prúdy sa dajú riešiť obmedzením prúdu do batérie, ale potom je otázka na čo mi je taký výkon na streche, keď ho vôbec neviem využiť.

Univerzálne riešenie pri FVE neexistuje, každá domácnosť je jedinečná, preto k tomu tak aj treba pristupovať.

• Like 1
  • po měsíci...
Odesláno

brácha furt kupuje nějaký hačaperky pracovní, tohle se mi líbí mega. teda i proto, že to brzo využiju.  

Odesláno
  V 23. 1. 2025 v 12:18, P_P napsal:

Jak velkou kapacitu baterie plánujete poměrem k výkonu celé FVE. Já mám v plánu FVE něco kolem 17 kWp, jakou baterii. Jinak dům je celý na elektřinu, spotřeba bude dost vysoká. 

Rozšířit  

Začni na 10 kW uvidíš jak ti bude fungovat barák. Pak můžeš přidat další 5 nebo 10 kW. Určitě si to nech připravit tak, aby bylo připojení další baterie co nejjednodušší. 

Jak píše @Diablo1st, každý barák je unikát a je třeba si projít celým rokem aby jsi zjistil jak ti to funguje a co potřebuješ.

Já už mám skoro rok za sebou, ale koupili jsme EV a jedeme odznova. Zkoušíme jaké nastavení bude nejlepší s autem.

Odesláno
  V 8. 3. 2025 v 11:55, hopa26 napsal:

brácha furt kupuje nějaký hačaperky pracovní, tohle se mi líbí mega. teda i proto, že to brzo využiju.  

Rozšířit  

to taky nutně potřebuju... 

Odesláno

@P_P pravdepodobne ta uz na to upozornili, ale radsej to sem napisem. Ked vies ze chces fyzicku bateriu, treba tomu predovsetkym prisposobit vyber menica. Baterie su nizko napatove a vysoko napatove, rozdiel v cene je minimalne dvojnasobny v neprospech vysokonapatovych. Cize treba ist do menica co podporuje nizkonapatove baterie.

Odesláno

Díky pánové za info, zatím přesné parametry FVE neznám. Dům bude celý na elektřinu včetně podlahového topení, bazén a pod, takže oproti návrhu v projektu jsem požádal o rozšíření panelů i na východní a západní část střechy. Tím by se tam mělo dát cca 17 kWp. Baterie je v návrhu asi taky cca 17 kW, ale právě zvažuji, zda nedat větší. 

Střídač má být asi Solax, ale typ nevím.  Až budu mít celkový návrh, možná se ozvu pro názory, zkušenosti. 

Odesláno

Neviem ako v CR, ale u nas je vykon nad 10 kW povazovany za podnikanie v elektroenergetike a s tym suvisiacim mnozstvom legislativnych poziadaviek a povoleni - regulacny urad, licencia, stavebne povolenie a ani neviem co vsetko. 

Nizko a vysokonapätove baterie a ceny. Ja mam za 2300 eur bez dph 10 kWh (2x5,1) vysokonapätove Deye. Nemyslim si, ze nizkonapätove su nasobne lacnejsie. Povedal by som, ze kompletny nizkonapätovy system moze byt praveze nakladnejsi. 

Kapacita baterii. Pri 17 kWp by som isiel minimalne do 30 kWh.

Berte to ako dikusny prispevok. Este dva mesiace dozadu som o tom nevedel nic a ani teraz by som si netrufol radit. Mam ale vedla suseda, ktory ma FVE 8 rokov (nizkonapätove baterie, jednosmerne menice x3, 10 kWp na streche a k tomu 20 kWh baterie s uvahou o rozsirenie na 30 tento rok). A spustenie vlastnej elektrarne ocakavam tento tyzden.

Rozsirenie baterioveho uloziska tiez nie je len o tom, ze sa pripoji kablikom dalsi modul. 

@Diablo1st sa bude vediet odborne vyjadrit :cheers:

Odesláno

V ČR sú troška iné podmienky ako v SR. V ČR vieš "bez problémov" pripojiť FVE do 50kW, v SR to zatiaľ nejde, takže pre malý zdroj je stále obmedzenie 10,8kW, ale má sa to zvýšiť. Kedy to bude je vo hviezdach.

LV batérie sú lacnejšie, ako veľmi záleží od toho s čím porovnávame. Viem zohnať 15kWh batériu v ocelovom boxe za cca. 1500€ s DPH. Nie je to značková batéria, ale má všetko čo má mať a niekedy aj viac ako "značkové" batérie.

Rozšírenie LV batériového úložiska je o pripojení dvoch káblov (+ dáta, pokiaľ to človek chce).😄

U HV je to troška problematickejšie a aj drahšie, lebo zväčša nejde pridávať sériovo, ale len paralelne. T.z. ak máš napr. 3x5kWh, môžeš rozšíriť, ale len o rovnaký počet modulov paralelne. Ak by si chcel sériovo a tým zvýšiť napätie batérie tak to môžeš spraviť tuším do roka, potom už sa to neodporúča, kvôli rozdielnosti článkov. Väčšinou tie "značkové" batérie majú slabý balancer a ak by sa pridali ďalšie články nevedeli by ich zrovnať, čo nie je ani náhodou dobre. Toto je väčšinou kameň úrazu u HV systému. Chceš rozšíriť tak nie vždy môžeš, alebo to stojí raketu.

Len pre info, doma mám 10,2kWp na streche, 28kWh v LV baterkách a 1F 5kVA Victron s 3kW on-grid meničom v AC Coupling a takto to mám spravené: 😉
IMG_20250121_183626.jpg.20f08e41e91e0a296f06519c4f3327a3.jpg

Odesláno (upraveno)
  V 11. 3. 2025 v 19:19, Diablo1st napsal:

V ČR sú troška iné podmienky ako v SR. V ČR vieš "bez problémov" pripojiť FVE do 50kW, v SR to zatiaľ nejde, takže pre malý zdroj je stále obmedzenie 10,8kW, ale má sa to zvýšiť. Kedy to bude je vo hviezdach.

LV batérie sú lacnejšie, ako veľmi záleží od toho s čím porovnávame. Viem zohnať 15kWh batériu v ocelovom boxe za cca. 1500€ s DPH. Nie je to značková batéria, ale má všetko čo má mať a niekedy aj viac ako "značkové" batérie.

Rozšírenie LV batériového úložiska je o pripojení dvoch káblov (+ dáta, pokiaľ to človek chce).😄

U HV je to troška problematickejšie a aj drahšie, lebo zväčša nejde pridávať sériovo, ale len paralelne. T.z. ak máš napr. 3x5kWh, môžeš rozšíriť, ale len o rovnaký počet modulov paralelne. Ak by si chcel sériovo a tým zvýšiť napätie batérie tak to môžeš spraviť tuším do roka, potom už sa to neodporúča, kvôli rozdielnosti článkov. Väčšinou tie "značkové" batérie majú slabý balancer a ak by sa pridali ďalšie články nevedeli by ich zrovnať, čo nie je ani náhodou dobre. Toto je väčšinou kameň úrazu u HV systému. Chceš rozšíriť tak nie vždy môžeš, alebo to stojí raketu.

Len pre info, doma mám 10,2kWp na streche, 28kWh v LV baterkách a 1F 5kVA Victron s 3kW on-grid meničom v AC Coupling a takto to mám spravené: 😉
IMG_20250121_183626.jpg.20f08e41e91e0a296f06519c4f3327a3.jpg

Rozšířit  

Zajímala by mě ta kalkulace a návratnost.. Také jsem řešil FVE na pasivní dům o velikosti spotřeby do 6 MWh (aktuálně platím asi 38 tis. za rok za el. = ohřev TUV, topení, celý dům na elektřinu), bylo mi doporučeno minimálně 10 kWp a více. Realizace vycházela na raketu (750-800k při 14kWp, výkonem si nejsem jistý)+ je nutný servis + systém vytváří hluk (takže garáž) + životnost měniče kolem 10 let (drahá sranda na výměnu) + riziko spojené s takovým zařízením, pořád je to elektrárna. Když jsem to propočítával, nedávalo to moc smysl.. Návratnost klidně na hranici životnosti FVE. V zimě, když už něco vyrobím, tak to spotřeuji, určitě budu muset vykrývat spotřebu navíc ze sítě, tomu se nevyhnu. Tedy určitě nebudu mít nulové náklady, neušetřím celých cca 38k. V létě přetoky prodám za pár kaček..

Když bych toho cca půl míče narval do SPX, které dosahuje zhonocení v průměru cca 10% rok, tak za 10 let budu mít na účtě 1 353 000kč. Za 20 let (řekněme životnost FVE + nový měnič) je to už 3 700 000 kč. Pokud bych měl snové parametry, tak návratnost u FVE bude 10 let(?). Možná.. Tedy až za 10 let začnu být v plusu a vydělávám v ideálních podmínkách. V případě hlavního akciového indexu jsem v té době celkově na cca 1 353 000 kč - cca 400-500 tis za elektřinu = 853 tis v plusu. Nemluvě o 20 letech.. Kouzlo složeného úročení.   

Možná v té úvaze mám někde chybu.. 😌 Technologie to je samozřejmě dobrá, ale je potřeba skončit s dotacemi, narovnat trh a ideálně zvýšit efektivitu FVE panelů v rámci dalšího vývoje.. 

Upraveno uživatelem Axel
Odesláno (upraveno)

Vo výpočte v princípe chybu nemáš. Ale porovnávaš súčasnú cenu elektriny a budúce výnosy, čo sú obe veľmi premenné hodnoty. Navyše sa návratnosti medzi sebou nedajú moc porovnať.

Pokiaľ berieš fve čisto z ekonomického hľadiska tak sa určite oplatí viac investovať do akcii. Bohužiaľ akcie vyžadujú aj pevné nervy a nie každý výkyvy trhu ustojí, takže realita môže byť ďaleko horšia ako v tvojom príklade.

Druhá vec je samotná cena. Kvôli dotáciám je trh hlavne v ČR dosť pokrivený, takže tie ceny sú úplne mimo. Neviem u koho si dopytoval cenu, ale je prestrelená a to veľmi. Dajú sa zohnať aj solídne ponuky, ale rozhodne to nie je mainstream. Potom aj tá "návratnosť" je niekde inde.

Univerzálne riešenie pre FVE neexistuje! Ale korektným návrhom vieš pokryť cca. 80-90% spotreby domu (+ohrev vody, bez kúrenia) a navyše máš ups.

Btw. akú návratnosť majú hodinky? 😂

Upraveno uživatelem Diablo1st
Odesláno

Ahoj, nemá tady někdo kontakt na servis HS Portálu, ideálně na Vysočině? Potřebuji odborný názor na opravu otevírání, které jde velmi ztuha. Křídlo má 3 metry. Firma, která to montovala, podle mě úplně neví, co s tím. Zatím předběžný názor je vyboulení spodního profilu z důvodu vylití betonových podlah, což se mi při výšce betonu 7cm úplně nezdá. Díky. 

Odesláno

Tak FVE není jen o penězích. Já mít musím pro získání PENB, dále očekávám vyhřívání bazénu v létě, což bych bez FVE asi moc neřešil, dále záloha při výpadku, plánuji chytrou domácnost, otevírání dveří a pod, to bez zálohy nejde. 

Naposledy akvárko pár hodin bez elektřiny mě stálo desetitisíce. 

Takže já určitě plánuji dát. 

Odesláno (upraveno)

Přesně tak, počítat u FVE návratnost je věštění z křišťálové koule, nikdo neví, kolik bude stát kWh za 2 roky. Navíc je to o nějaké nezávislosti na dodavatelích energií a mnoho lidí je každý rok nějaký čas bez dodávek (výpadky). Kamarád má k FVE baterii 40 kWh (pořídil levně z elektroauta) a denně nabíjí 2 elektroauta s celkovým nájezdem 150 km/den a živí tepelné čerpadlo a klimatizace. Roční spotřebu má je 18 MWh, FVE vyrobilo 9,5 MWh. Za březen-říjen vyrobí o 1MWh více, než je schopen spotřebovat, tedy dodá to do sítě.

Upraveno uživatelem Josef01
  • Like 1
Odesláno
  V 11. 3. 2025 v 22:13, Zeeberdee napsal:

Ahoj, nemá tady někdo kontakt na servis HS Portálu, ideálně na Vysočině? Potřebuji odborný názor na opravu otevírání, které jde velmi ztuha. Křídlo má 3 metry. Firma, která to montovala, podle mě úplně neví, co s tím. Zatím předběžný názor je vyboulení spodního profilu z důvodu vylití betonových podlah, což se mi při výšce betonu 7cm úplně nezdá. Díky. 

Rozšířit  

Ahoj,

to je poměrně dost častý problém u tak velkých pozic. Já. když jsem HS-PORTÁLY prodával, dával jsem pod spodní práh automaticky podkladní profil z PURENITU. Sice to stálo v průměru o pár tisíc víc, ale když si to zákazník nedal vysvětlit, tak byl zákaz mu to takto dodat a měl smůlu. Taky je to dobré řešení ve vztahu vzniku tepelného mostu v místě prahu. Ta pozice po namontování nesmí "viset" ve vzduchu, protože logicky se ten hliníkovej práh prohne a pak ten posuv nefunguje. Velice často jsem viděl prahy podložené cihlami, nebo nějakým dřevem. HS portály jdou také velmi špatně seřizovat, ono tam prakticky není co. Máš laserovou vodováhu? Tou by se dal práh změřit. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...