Přejít na obsah

Co mě právě naštvalo

Doporučené příspěvky

Přiznám se že jsem se v tom "ex offo" přiděleném kutilském nesmyslu snažil celou noc najít aspoň něco pozitivního - ale výsledek je akorát dvoustránkovej elaborát s výčtem neprůchozích závad od Zadání po Závěr. Ano, vím že přijdu do pekla, ale při chození kanálama se aspoň můžu utěšovat že ostatní ode mě to "A" za opravdu povedené diplomky nedostali pro nic za nic :thumbsdown_anim:

PS: Něco jako tuhle HUE sadu by měl troubelín funkční "out of the box" levněji, na počkání a bez drátování (dtto Ikea, Lidl a další) už když byl na střední - jenže to by spolu s vedoucím museli vystrčit kokos z bubliny nekritických vyznavačů Alibabových klonů Arduina a pochybných "cloudů s testovacím účtem na 1 zařízení zdarma" :censored:

image.png.c1b2c87cb02813138ad57c5f0fa2b086.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 44 minutami, Xenomorfus napsal:

Tvl! 24h LeMans. Co to tam ti kikoti predvadeji s tim safetycarem, to svet nevidel. ,>:-<. 

Koukám na to taky a ta změna s řazením je nesmyslná. Ale jinak zatím závod OK, snad sprchne a nenapadne je jet za safety carem ať je vidět nějaká akce.

Odkaz ke komentáři

Stalo se čeho jsem se bál, že zaprší a místo zajímavého závodění na vodě bude závod za safety carem.

Docela se divím, že v dnešní době kdy máme všichni radarové snímky dešťových srážek téměř on-line v telefonu, tak týmy s mnoha milionovým rozpočtem neumí včas stáhnout auto do boxu a vyměnit pneu do mokra.

Odkaz ke komentáři

V 10. 6. 2023 v 5:12, Radek124 napsal:

Štve mě že do oponentského posudku nemůžu připsat hodnocení F i vedoucímu práce + semináře, když tuhle hrůzu pustili až k VŠ státnicím. No a na jakém principu ten zbastlenej vynález funguje radši nebudu rozepisovat, protože to by byla doživotní ostuda pro celé Brno... 🙈

image.png.07b687120f9ff9be45772c030dbe319a.png

Svojho času sa mi na pozíciu vývojára hlásil chalan po výške. Ako referenciu uvádzal diplomovku zameranú na reguláciu chladenia a vykurovania mikrokontrolérom. Hovorím si, zaujímavé, pozval som ho na pohovor.

Na pohovore vyplávali na povrch detaily. Mal to postavené na Arduine a ebay moduloch. Ukázal mi aj video. Normálne z lepenky urobený domček aj so záhradkou, stromami a plotom. Kúrenie bolo realizované halogénkou v domčeku, chladenie ventilátorom v okne. Proces vykurovania a chladenia vyzeral úžasne. Kúrenie - steny domčeka sa rozsvietili. Arduino zistilo, že teplota je vysoká. Domček zhasol a roztočil sa ventilátor. Arduino zistilo, že teplota je nízka. Domček sa rozsvietil. Toto sa opakovalo asi v 15-sekundových cykloch. Strašne sa z toho tešil, že ako pekne to funguje.

Ešte som sa ho spýtal, že ako sa nastavuje teplota. Mi povedal, že to by sa dalo nejakým modulom, ale že on to má natvrdo v kóde.

Odkaz ke komentáři

@McStingerObávám se že onen mladý ambiciózní bastlíř pocházel z téže akademické líhně - předloni jsem takhle zpupně navrhoval "F" v případě paninky, která šla na teplotu vody (ve skleněné kádince stojící na plotýnce) termokamerou namířenou dolů, ale senilní školitel se rozbrečel že ho nemám rád a filantropové z Báně mě přehlasovali. Zde ovšem doba pokročila: Alibaba nedodal jeden ale hned 2 jednočipy, oba (kódem odvozeným ze stejné ukázkové šablony na Blynk.io) se místo přímé vzájemné komunikace zadrátovaným heslem připojují po WiFi "na cloud" (s testovacím free účtem co týden udrží celých 5 hodnot!), aby jeden do databáze kdesi v tramtárii zapsal a druhej z ní vyčetl teplotu+vlhkost+stav virtuálních tlačítek pro relátko a DC motorek. Nevím proč mi to připomnělo psychopatického magnáta Zorga z Pátého elementu, který na rozbité skleničce demonstroval kolik krásných a jinak úplně zbytečných stroječků (a lidí kteří je stvořili) tím získalo obživu a smysl existence. Stromečky bohužel chybí a ventilátorek údajně nahrazuje "roletka" s DC motorkem, simulující tak otevírání oken - čímž by měla být komplexně reprezentována "chytrá domácnost", s testováním a úvahami o škálování se netřeba zalamovat. Být to jak píše kolega @VS elektrotechnický kroužek na ZŠ, jeden by mu dal snad i bonbón (a sobě frťana) za to že ho to nezabilo - ale chtít titul na technické vysoké za věc která je koncepčně, technicky, designově i dokumentačně vadná? Před pár týdny jsem se vrátil z instalace zařízení v Číně a z toho co jsem tam viděl mám o naší ekonomické budoucnosti opravdu vážné obavy. A pokud by ideální absolventské workflow mělo začínat "vygooglujeme na stackoverflow postup a založíme si účet na Aliexpresu..." (resp. "nechme to na ChatGPT" 🍻), nemůžeme asiatům vyčítat že nás už teď mají za SKANZEN, ze kterého jim my barevní chlupatí barbaři s velkýma nosama akorát dobrovolně posíláme vagóny peněz, za jejich průmyslově produkované cetky a korálky :thumbsdown_anim:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

před 8 hodinami, McStinger napsal:

Svojho času sa mi na pozíciu vývojára hlásil chalan po výške. Ako referenciu uvádzal diplomovku zameranú na reguláciu chladenia a vykurovania mikrokontrolérom. Hovorím si, zaujímavé, pozval som ho na pohovor.

Na pohovore vyplávali na povrch detaily. Mal to postavené na Arduine a ebay moduloch. Ukázal mi aj video. Normálne z lepenky urobený domček aj so záhradkou, stromami a plotom. Kúrenie bolo realizované halogénkou v domčeku, chladenie ventilátorom v okne. Proces vykurovania a chladenia vyzeral úžasne. Kúrenie - steny domčeka sa rozsvietili. Arduino zistilo, že teplota je vysoká. Domček zhasol a roztočil sa ventilátor. Arduino zistilo, že teplota je nízka. Domček sa rozsvietil. Toto sa opakovalo asi v 15-sekundových cykloch. Strašne sa z toho tešil, že ako pekne to funguje.

Ešte som sa ho spýtal, že ako sa nastavuje teplota. Mi povedal, že to by sa dalo nejakým modulom, ale že on to má natvrdo v kóde.

A proč jsi ho nevzal? Co já bych dal za aktivního juniora 🙂 pravda hardcoded teplota je trochu větší fail 😄

Odkaz ke komentáři

@Radek124 Proč někdo řeší na státnicích něco co už je dávno vymyšlené v appce TUYA vč. komunikace Zigbee nebo Wifi. Mě jako laikovi si stačilo přečíst pár článků na netu a koupit hotové komponenty a bránu. Zapojit + spárovat. 

Já bych to pochopil jako výsledek nějakého zápočtu, nebo tak něco..., ale to provedení je jak z modelářského kroužku na základce. A to ti naši kluci už i tam mají 3D tiskárny a podobné fičury.

@McStinger @safi nevzali ho, protože za cenu jednoho platu tohoto bastlíře nakoupí hotové řešení s funkční aplikací viz výše. Nebo se pletu?

Odkaz ke komentáři

@KotlickTo já se ptám taky, notabene když tu "chytrou domácnost" pár let provozuju a sakra dobře vím že tyhle hračky jsou už dávno "spotřební komodita" (nedávná akce v Lidlu: ZigBee brána 650, PIR čidlo á 450, žárovky á 125, spínaná zásuvka taky za pár kaček, vše rozšiřitelné, uživatelsky parametrizovatelné a funkční "out of the box" - tj. společenský+vědeckotechnický přínos uvedeného bastlu z Alibabových Arduin = nula). Blahosklonná komise holt zas bude rozhodovat nakolik jde o nešťastnou oběť koronáče, která ve svém kumbálu doteď nepostřehla že domácí výuka už dávno skončila, že státnice nejsou odvozené od slova "zkusit" a že odevzdáním=publikací se tahle ostuda stává veřejnou a celoživotní... -_-

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Existuje způsob jak nastavit časovač na rychlovarnou konvici? A zároveň neobcházet spínač, aby se po převaření voda vypla. Chci mít převařenou vodu a jakmile se probudim, zalejvat čerstvě namletý filtrovaný kafe. S automatizací filtrovanýho kafe je nejdál asi moccamaster.

Odkaz ke komentáři

Mno, chtěl jsem napsat něco jako proč ne, ale když to tak čtu..

"Chceme spíše více upozornit na fenomén pivovarnictví, a to nejen konzumace, ale celé výroby od pěstování chmele a pšenice přes výrobu sladu až po výrobu piva,“ vysvětlil Kučera.."

Ne že by nebylo pivo s pšeničnym sladem a ne že bych si ho občas rád nedal, ale spíš se obávám, že o tom ten pán ví úplný hovno:)

Upraveno uživatelem Micey
Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, zceyee napsal:

Existuje způsob jak nastavit časovač na rychlovarnou konvici? A zároveň neobcházet spínač, aby se po převaření voda vypla. Chci mít převařenou vodu a jakmile se probudim, zalejvat čerstvě namletý filtrovaný kafe. S automatizací filtrovanýho kafe je nejdál asi moccamaster.

Nechci dělat chytrýho, ale jednou u nás bylo na ubytování asi pět borců co vyšetřovalo požáry a ty mi dali pár rad do života. Jednou z nich byla nikdy nenechávat zapojenou v elektrice rychlovarnou konvici, nabíječky telefonu ani třeba mitrovlnku protože jejich samovznícení je jedním z nejčastějších příčin požárů.... jako samozřejmě také všechno pokaždé neodpojuji, ale je pravda že jsem neviděl to co oni. Takže jen buď na pozoru, já mám třeba protipožární alarm, za což mě pochválili. 

Odkaz ke komentáři

před 5 hodinami, zceyee napsal:

Toto jsem kdysi řešil dálkově spínanou zásuvkou, protože vstávám nepravidelně. Když jsem se probudil, tak jsem zmáčknul čudlík dálky a než jsem vstal a došel do kuchyně, tak na mě čekala právě uvařená voda.

Jenže to zkrachovalo na ženě, která vstávala dřív než já a dálkový konvici byl konec.

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, African napsal:

Nechci dělat chytrýho, ale jednou u nás bylo na ubytování asi pět borců co vyšetřovalo požáry a ty mi dali pár rad do života. Jednou z nich byla nikdy nenechávat zapojenou v elektrice rychlovarnou konvici, nabíječky telefonu ani třeba mitrovlnku protože jejich samovznícení je jedním z nejčastějších příčin požárů.... jako samozřejmě také všechno pokaždé neodpojuji, ale je pravda že jsem neviděl to co oni. Takže jen buď na pozoru, já mám třeba protipožární alarm, za což mě pochválili. 

Souhlasim že nejlepší je tyhle věci vypojovat z elektriky (100% jistota) (nebo konvici stavět vedle plotny). Nabíječky jedou furt (spínané zdroje), ale používám Samsung / Apple a dalsi originalni zdroje a né low cost noname, jakmile začne pískat štípu tomu zástrčky a vyhazuju - od doby co mi jeden odesel uplne a po rozebrání (silou) to bylo zevnitř opálený, naštěstí to bylo jen vevnitř, zvenku by to člověk nepoznal (kvalitnější jsou samozhášející v případě samovznícení). Kabely při poškození štípu a vyhazuju (u nabijecek tam jde jen pár voltů, ale delam to spis abych mel jistotu ze se telefon nabiji kdyz je na nabijecce, typicky to znici malej jak to vohejba kdyz hraje hry). Prodlužovačky si dělam sám s použitím kvalitních komponentů, atd. Všechny problémy z mého okolí byly spíše způsobeny přechodovým odporem v zasuvce, vyhreje se to a je pruser. V panelaku celkem bezna vec. U rodicu jsem resil vyhratou cokoladu pri zapojeni varne desky bez pouziti dutinek .. zlatý wagosvorky (tam to pruzinka furt stahuje) .. nastesti pri pouziti kvalitnich zarizeni (fakt se vyhnout levnejm noname zdrojum) se da riziko z velke casti minimalizovat (kvalitnejsi komponenty (hlavne asi kondiky), material, samozhaseni, atd.).

Ale nejsem elektrikar, kazdopadne kdyz clovek vidi nektere "elektrikare" tak si to udela sam kolikrat lip (ale musi vedet co dela a mit na to naradi no) .. a ze se to taky nascita. Dneska bych rekl ze vetsina nezna rozdil mezi napetim a proudem, nevi jak pouzivat multimetr, zato naprosto duverujou zkoušečce za 20 korun od vietnamců co jim leží 15 let ve vlhký garáži.

https://www.hzscr.cz/clanek/elektrina-muze-zabijet-dil-2-prechodovy-odpor-a-elektricky-oblouk.aspx

Před hodinou, Jerryl napsal:

Toto jsem kdysi řešil dálkově spínanou zásuvkou, protože vstávám nepravidelně. Když jsem se probudil, tak jsem zmáčknul čudlík dálky a než jsem vstal a došel do kuchyně, tak na mě čekala právě uvařená voda.

Jenže to zkrachovalo na ženě, která vstávala dřív než já a dálkový konvici byl konec.

Kdyby to šlo přes wifi tak bych tim mohl vyřešit i mlýnek. :D

Upraveno uživatelem zceyee
doplnen link
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...