Patrik Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června před 8 hodinami, Micey napsal: Potapecsky (teda, snorchlovaci) brejle. Poslednich nekolik se mi strasne mlzilo, doplacim na to ze sem krhoun a kupuju levny, mam dojem. Posledne nejaky za petikilo z Decathlonu, furt zamlzeny, i nejakou tu spesl vodicku sem si koupil, uplne nahovno. Pouziti - snorchl v Chorvatsku s detma, jako potopit se do nejakejch deseti metru taky umim, ale ono neni vlastne moc proc:) Ma cenu kupovat nejaky drazsi brejle treba za trojku, nebo je to ciste o tom jak sednou a jak do toho treba funim? Jako potapěč, který nedávno oslavil 200. ponor si také dovolím přispět se svoji troškou do mlýna. Zamlžování masky (nesprávně brýlí) způsobuje mastnota. Někteří potapěči "frajersky" opalují sklo zapalovačem, mně se osvědčil úplně obyčejný neznačkový prostředek na nádobí. Pořádně umyji sklo a před každým ponorem tak kápnu kapku, kterou rozetřu a vypláchnu (na celou dovolenou mi stačí taková ta 7,5 ml lahvička co v ní shushi time dávají sojovou omáčku, když si koupíte balíček sushi). Když jo mám čas a vím, že nebudu masku namáčet, tak ten "Jar" nasucho vytřu suchým kapesníkem. Hodně lidí dělá chybu, že si napatlají obličej krémem a pak si na něj nasadí masku. No a pak se diví, že se jim tam sráží vlhkost. Já krém nikdy nepoužívám (stejně mám na sobě neopren a jsem furt pod vodou) a tedy s mlžením problém nemám. V zamlžování masek v různých cenových kategoriích v tomto směru není rozdíl, snad jen dávat pozor na to koupit masku se skleněným (nikoliv plastovým) sklem, ale to kromě "hračkových setů" snad mají všechny. Pokud je na skle napsáno "tempered", tak je určitě ze skla. Jinak se dražší a levnější maska od sebe liší materiálem, někomu je příjemnější guma, někomu silicon, některé mají lépe vyřešené nastavování pásku, některé hůře, některé mají sklo v celku, některé na dvě části, ale v zásadě v tom nevidím zásadní rozdíl v komfortu. Kamarád si pořídil drahou masku a k ní levnou jako zálohu, nakonec je spokojenější s tou levnou, protože do té drahé mu někdy teče (je náročnější na správné nasazení). Já to mám ještě složitější v tom, že potřebuji korekci zraku, tak jsem si vybral masku, kde lze vyměnit skla za dioptrická. Šnorchl moc nepoužívám, ale když ano, nedám dopustit na ten s ventilem (ventily), lépe se mi z něj vyfukuje voda. Obojí mám značky Technisub, což je taková nižší střední cenová kategorie. Obecně nedoporučím tzv. celoobličejové masky, protože zde dochází k omezené výměně vzduchu a u slabších jediců může dojít i ke ztrátě vědomí. Ostatně výrobci sami doporučují používat maximálěn 20 minut v kuse. 1
Hasňa Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června Na sklo před každým ponorem plivnout, rozetřít, vypláchnout, brýle s co nejmenším objemem vzduchu, šnorchl zásadně bez ventilů s co nejkratší a nejhladší cestou ven, nenechávat po ponoru nic na slunku, věci od Mares mi fungovaly přes dvacet let. Jak vidno, podle vkusu každého u soudruha.
African Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června (upraveno) před 9 hodinami, Micey napsal: Potapecsky (teda, snorchlovaci) brejle. Poslednich nekolik se mi strasne mlzilo, doplacim na to ze sem krhoun a kupuju levny, mam dojem. Posledne nejaky za petikilo z Decathlonu, furt zamlzeny, i nejakou tu spesl vodicku sem si koupil, uplne nahovno. Pouziti - snorchl v Chorvatsku s detma, jako potopit se do nejakejch deseti metru taky umim, ale ono neni vlastne moc proc:) Ma cenu kupovat nejaky drazsi brejle treba za trojku, nebo je to ciste o tom jak sednou a jak do toho treba funim? Já ti dám tip na né úplně drahý, ale fajnový set, který máme celá rodina...Cressi jsem věrný už desítky let od Afriky a nidy nezklamal. Sprej taky od Cressi a maká to...a pořádně se ještě ohol pod frňákem, to taky zabírá https://www.dive5.cz/set-cressi-maska-big-eyes-evolution-a-snorchl-alpha-ultra-dry-modra/?gad_source=1&gad_campaignid=22687165110&gclid=CjwKCAjw6s7CBhACEiwAuHQcklD9tPy4LYaPdARx1N9qQQfMAdjgGB9zERa27hB8MAFf2TV9ggjeSRoC2VAQAvD_BwE Upraveno 20. června uživatelem African
nickolas Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června před 9 hodinami, Micey napsal: Potapecsky (teda, snorchlovaci) brejle. Poslednich nekolik se mi strasne mlzilo, doplacim na to ze sem krhoun a kupuju levny, mam dojem. Posledne nejaky za petikilo z Decathlonu, furt zamlzeny, i nejakou tu spesl vodicku sem si koupil, uplne nahovno. Pouziti - snorchl v Chorvatsku s detma, jako potopit se do nejakejch deseti metru taky umim, ale ono neni vlastne moc proc:) Ma cenu kupovat nejaky drazsi brejle treba za trojku, nebo je to ciste o tom jak sednou a jak do toho treba funim? Hele slušnou / dobrou masku koupíš za 1000/1500/2000max. A vydrží ti roky, když ji sem tam umeješ a na slunku zapomeneš jenom občas. Mlžení umí být problém. Mám 17 let nějakou ne drahou Cressi, kterou fakt stačí večer líznout jarem a během dne plivanec a je úplně v pohodě. Mám novější, kterou jsem ráchal v jaru hodiny a furt se mlžila. Pomohl až ten zapalovač. Ale musíš dávat bacha na gumu. Děcka mají Dekáč a můžu do toho nalít co chcu, ale furt mlha. Tam to ale bude tím, že než stihnu zasáhnout, žena je napatlá takovou vrstvou krému, že bys mohl mít cisternu s antifogem a nepomohlo by to. Druhá disciplína je to zatékání. To řeším taky furt. Ale jak píše Afri, problém je v kartáči pod nosem. Buď udržovat jako dětskou prdýlku, nebo ala Rumcajs. Nejhorší jsou vousy 3-5mm (plus mínus autobus). Jsou moc tvrdý a nadzvedávají ten silikon. Pokud smeták pod nosem musí být, tak ho nechat na dovču přerůst. Dlouhý a měkký pak funguje jak koudel, nadneseně. Ale funguje. Teda prej. Letos budu mít smeták poprvé. Furt jsem s tím laboroval, až konečně nedávno jsem dostal radu od starýho zarostlýho potápěče.
Patrik Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června před 6 minutami, nickolas napsal: ... Děcka mají Dekáč a můžu do toho nalít co chcu, ale furt mlha. Tam to ale bude tím, že než stihnu zasáhnout, žena je napatlá takovou vrstvou krému, že bys mohl mít cisternu s antifogem a nepomohlo by to. Přesně, zásadní je ta mastnota, s krémem na obličeji se to bude mlžit vždycky. Bohužel stačí i krém z předešlého dne, který vystoupí póry spolu s potem. Můžu mrknout doma, co mám za masku, ale řekl bych, že tuto: Technisub LOOK, černá za 1 369 Kč - Potápěčské brýle | Alza.cz jen se mi to prodražilo o dioptrická skla TECHNISUB Look optické sklo od -1 do -10 | KBsport.cz Objednával jsem to tehdy společně z nějakého obchodu, přišlo už s vyměněnými skly
African Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června před 46 minutami, nickolas napsal: Druhá disciplína je to zatékání. To řeším taky furt. Ale jak píše Afri, problém je v kartáči pod nosem. Buď udržovat jako dětskou prdýlku, nebo ala Rumcajs. Nejhorší jsou vousy 3-5mm (plus mínus autobus). Jsou moc tvrdý a nadzvedávají ten silikon. Pokud smeták pod nosem musí být, tak ho nechat na dovču přerůst. Dlouhý a měkký pak funguje jak koudel, nadneseně. Ale funguje. Teda prej. Letos budu mít smeták poprvé. Furt jsem s tím laboroval, až konečně nedávno jsem dostal radu od starýho zarostlýho potápěče. Dobře si to napsal Já taky bojuji s kartáčem, ale ty výše uvedené Cressi drží opravdu překvapivě a když už není kudy kam, stačí několika vteřinové čištění pod vodou...
Ajaj Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června my koupili na poslední dovolenou tohle a naprostá pecka
Moty Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června před 3 hodinami, Hasňa napsal: Na sklo před každým ponorem plivnout, rozetřít, vypláchnout, brýle s co nejmenším objemem vzduchu, šnorchl zásadně bez ventilů s co nejkratší a nejhladší cestou ven, nenechávat po ponoru nic na slunku, věci od Mares mi fungovaly přes dvacet let. Jak vidno, podle vkusu každého u soudruha. Proč zásadně bez ventilů?
Moty Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června Chci synovi pronajmout nějakej pořádnej V8, ideálně Mustang, doporučítě nějakoui firmu kolem Prahy nebo mám vzít něco na Slevomatu? díky
Micey Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června (upraveno) Panove velice diky, ste borci, tady se clovek dozvi fakt vsechno. @Ajaj S tim se ale nemuzes potopit, nebo? @Moty HoppyGo mas? Jestli ne, doporucuju vyzkouset. Bracha si takhle pucuje kabriolety celkem casto a vzdy cajk. Upraveno 20. června uživatelem Micey
Ajaj Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června Je to maska se šnorchlem. Potopit se dá, ale má to mnohem větší odpor než klasická maska. Takže 2-3m dáš ale je to docela boj. Krátce - na šnorchlování super, na potápění ne
Moty Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června před 28 minutami, Micey napsal: @Moty HoppyGo mas? Jestli ne, doporucuju vyzkouset. Bracha si takhle pucuje kabriolety celkem casto a vzdy cajk. Neznám, kouknu na to, díky
Patrik Odesláno 20. června Nahlásit Odesláno 20. června jak jsem psal, tu celoobličejovou masku nedoporučuji právě kvůli omezené výměně vzduchu. I sami výrobci doporučují maximálně 20 minut v kuse, třeba v Egyptě na molech bylo varování před celoobličejovými maskami, že hrozí omdlení. Taky nevím, jak v jí vyrovnávat tlak (proto mají potápěčské masky možnost stisknout nos). Každopádně zamlžování je hlavně o té mastnotě, takže žádné krémy na obličej.
EpsteinBarr Odesláno 25. června Nahlásit Odesláno 25. června Kluci, nasledujucich par dni stravim v Brne, priamo v centre, Šilingrovo nám. Aj ked je program celkom nabity, v piatok by bol priestor na veceru s rodinou a prijemnu prechadzku. Idealne teda pesia dostupnost, resp. bolt tiez zvladnem. Poradite vesnicanom z vychodu nejaky overeny restaurant bez nutnosti objednavat sa tyzden vopred?
odjinud Odesláno 25. června Nahlásit Odesláno 25. června Mne taky radil prodavac (profi potápěčský obchod) pekne hustej chrchel, rovnoměrně rozetrenej na sklo zevnitř. Nechat chvilku působit a pak propláchneme vodou. Docela to funguje. Ad zatékání - maska musi drzet pricucla na ksichte bez popruhů, pak ma spravny tvar a nebude téct. Opet rada od stejného borce.
bandicoot Odesláno 26. června Nahlásit Odesláno 26. června V 7. 5. 2025 v 13:42, Hasňa napsal: Aha, tak ty jsou super, ty se mi líbí moc. https://infinitywatches.cz/produkt/sinn-6100-technik-komise-5001/
Moty Odesláno 29. června Nahlásit Odesláno 29. června Dotaz k placení koncesionářských poplatků: Manželka je soudní tlumočnice, né však jako hlavní pracovní poměr, to je normálně zaměstnaná, týka se jí také ta registrace a placení, ideálně odkaz na konkrétní odstavec v zákoně, ne jen pocity, děkuji
gunman Odesláno 29. června Nahlásit Odesláno 29. června jestli má ičo, ať se přihlásí, platit nebude nic, ale soudruzi o ní do budoucna budou vědět. Má žena to má stejně. 1
geometr Odesláno 29. června Nahlásit Odesláno 29. června Nedokáži Motymu poradit, zákon jsem ještě nečetl (asi to budu muset udělat), ale: To vypadá, že u ČT a ČRo budou asi registrovaní ještě jednou všichni podnikatelé a firmy. To jako fakt? Hmm... tak to by byl další z majstrštiků týhle vlády 1
geometr Odesláno 30. června Nahlásit Odesláno 30. června Zákon je možné si přečíst třeba tady: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-348 Evidence poplatníků §8: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2005-348#p8
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se