Jump to content

Dotazy - pelmel

ricous

Recommended Posts

Blby dotaz spotrebitelske pravo:

Nekdo mi nedavno tvrdil, ze kdyz mi pri reklamaci (treba telefon) vymeni telefon/vec za novy kus, tak mohu onen novy kus prevzit + okamzite vratit a pozadovat penize, za ktere jsem zbozi originalne koupil...

Ze je to blbost?

před 1 hodinou, brownwld napsal:

Blby dotaz spotrebitelske pravo:

Nekdo mi nedavno tvrdil, ze kdyz mi pri reklamaci (treba telefon) vymeni telefon/vec za novy kus, tak mohu onen novy kus prevzit + okamzite vratit a pozadovat penize, za ktere jsem zbozi originalne koupil...

Ze je to blbost?

Je to blbost, vyjimku by snad mohla tvorit situace, kdy obchod nestihne vyridit reklamaci do 30ti dnu, jinak me fakt nenapada zadny duvod proc by to takto melo byt. Spis me napada ze si ten "nekdo" myslel ze s novym telefonem obdrzi novou kupni smlouvu (ze ktere muze vyplyvat napr. 14 dni lhuta pro odstoupeni od smlouvy, pri koupe z internetoveho obchodu). Pripadne tak mohl argumentovat prodejce v retezci typu okay, datart, atd. aby si prosadil prodej nejake blbosti navic, myslim ze tomu rikaji "bleskova vymena". V ty uvaze ovsem dost fabuloval.

V 13. 2. 2024 v 12:22, geometr napsal:

@Lamiczka to bude nějaký starý indukční detektor nějakého vedení, podzemního, možná ve stěně (podle toho plynoprojektu)... 

Díky moc, jsem ani nepoděkoval

@brownwld o tom jsem neslyšel, ale pokud jsi při reklamaci jsi v situaci, že máš nárok na nový kus, většinou zákon umožňuje i odstoupení od smlouvy a vrácení peněz - např reklamace delší než 30 dní, opakovaná závada nebo větší počet závad, neopravitelná vada...

Takže není důvod vracet, ale požadovat v rámci reklamace místo nového kusu odstoupení od kupní smlouvy.

@zceyee to rozhodně ne. Při reklamaci výměnou nevznikne  nová  kupní smlouva. Odstoupení od smlouvy tedy není možné a mimochodem, nevzniká ani nová záruka = novému kusů končí  záruka dle původního 

před 7 hodinami, nettopejr napsal:

@zceyee to rozhodně ne. Při reklamaci výměnou nevznikne  nová  kupní smlouva. Odstoupení od smlouvy tedy není možné a mimochodem, nevzniká ani nová záruka = novému kusů končí  záruka dle původního 

Vsak na tom se shodnem. :)

S přihlédnutím k původnímu dotazu, který byl dost zobecněný, a v návaznosti na další diskusi, bych si troufl tvrdit, že za určitých podmínek by odstoupit od kupní smlouvy bylo možné.

Kluci v Praze 7, ul. Heřmanova bylo nejlepší pánský kadeřnictví, který jsem kdy poznal. Byly tam ostřílené matadorky. Bylo bez objednání a hned si šel na řadu, jak to tam vodsejpalo. Stříhaly všechny ženský parádně a za super peníz. Nechodil jsem jinam a každýmu komu sem to doporučil, tak už taky nechodil jinam... Bohužel šéfová to pustila (lidi už jí srali, pronajímatel, zdravíčko) prostě se jí to sešlo, že se na to... ale bohužel nevim o podobným. Neměl by někdo tip? Je jedno jaká Praha, spíš okraj prahy směr na Plzeň případně centrum, ale čerňák atd. to né.. Jde mi o to bez objednání a aby to nebyla vyloženě tragédie. Zkusil jsem jedno nablind a neni to vončo, tak si nechám poradit.   

V 19. 2. 2024 v 21:47, nettopejr napsal:

Měl jsem vždy za to, že nabídkou nového kusu prodejce uznává neodstranitelnou vadu reklamovaného kusu, a já jako zákazník mám na výběr převzetí nového kusu, nebo odstoupení od kupní smlouvy/vrácení peněz..?

Já to vnímám stejně, už to tu i padlo....

V 19. 2. 2024 v 20:43, Lamiczka napsal:

Díky moc, jsem ani nepoděkoval

o tom jsem neslyšel, ale pokud jsi při reklamaci jsi v situaci, že máš nárok na nový kus, většinou zákon umožňuje i odstoupení od smlouvy a vrácení peněz - např reklamace delší než 30 dní, opakovaná závada nebo větší počet závad, neopravitelná vada...

Takže není důvod vracet, ale požadovat v rámci reklamace místo nového kusu odstoupení od kupní smlouvy.

Předně, odstoupení od smlouvy není možné požadovat, ale jen učinit a potom, výměna věci je primárním nárokem kupujícího, tedy to, že prodávající věc vymění za novou neznamená, že vada byla podstatným porušením smlouvy a nezakládá tak automaticky nárok na odstoupení od kupní smlouvy.