Ajaj Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 před 14 hodinami, safi napsal: Já bych hrozně rád viděl analýzu, kolik lidí přispělo za svůj pracovní život na důchod alespoň tolik, aby jim to pokrylo jejich celkový příjem od státu podobu důchodu. A další podobné statistiky. Protože celá diskuse by měla být podložena čísly, očekávanými trendy, atd.. a to mi právě hodně schází. Protože třeba u zdravotního pojištění dává smysl, aby to byla kolektivní záležitost (statistika, zákony velkých čísel, atd), ale u důchodu mi to už smysl nedává. Důchod jako kolektivní pojištění... Každý by měl mít svůj účet a na něj povinně přispívat s tím, že stát by klíčovým profesím s malým platem (učitelé, zdravotníci), atd přispíval. obávám se, že to o co žádáš se nazývá důchodová reforma což je dle zkušeností posledních 20 let naprosto politicky neprůchozí Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Ajaj Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 (upraveno) před 6 hodinami, parnistroj napsal: Super, ze se nasel nekdo, kdo tomu rozumi! Muzes svoji myslenku trochu rozvest? Hraje si s nama Jurecka skorapky nebo budeme opravdu travit v duchodu prumerne cca 21 let? Kdyz nehraje a budeme, tak kdy? Na to bohužel odpověď nemám. Nestudoval jsem ten návrh, protože mě to nezajímá (český důchod se mě bude týkat tak z 20-30%). Ale “přípravu” vzhledem k věku už aktivně řeším a protože je to průser co nás (Evropa) výhledově dost semele, tak mě pořád překvapuje kolik lidí si plete pojmy. všeobecně jsem pro nějakou garantovanou dobu v důchodu, která ale automaticky bude zvedat věk kdy do něj můžeš jít, protože žijeme déle (viz první graf, kde se Pepíkovi zvedla průměrná šance dožití o skoro 3 roky během období 2000-2020). Ale upřímně, když vidíš tu debatu tady (úča je easy vs rube jako havíř, a to jsou tu vesměs inteligentní lidi vs zbytek populace), tak i kdyby někdo přišel z řešením (z hlediska rozpočtu), tak to “lid” smete Upraveno 16. listopadu 2023 uživatelem Ajaj Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kotlick Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Jistou nadějí pro lidi, kteří se zajímají o svůj budoucí důchod je nový produkt schválený tento týden: Dlouhodobý investiční produkt (DIP) Snad tam nebudou nějaké výmrdy, ale celkem to dává smysl. Něco k tomu zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-finance-osobni-stat-podporil-bohatsi-starnuti-lide-mohou-na-penzi-sporit-vic-a-volneji-239808 a zde: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/audio-podcast-ve-vate-na-duchod-investovat-a-povinne-expertka-oprasila-druhy-pilir-239491 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Klokan Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Takzvaný penzijní účet je jen hausnumero sloužící k vyvolání dojmu, že stát na důchodce doplácí. Z peněz, které zaměstnavatel vynaloží na pracovní sílu si stát vezme 70% formou zdrav, soc, daně z příjmu, spotřební daně, DPH, atd. a je jen politické rozhodnutí, jakou část z toho nazveme příspěvkem na důchody. Nikde na světě nevybere stát na tzv. sociálním pojištění tolik, aby to stačilo na výplaty důchodů. Důchody a jejich valorizace jsou výdajovou stránkou státního rozpočtu jako cokoliv jiného co stát platí. Např. v Dánsku kryje sociální pojištění jen 6% výdajů na penze. Základem penzijního systému musí být zdravý státní rozpočet, výkonná ekonomika a hlavně rozumné hospodaření s vybranými prostředky. Peněz je v rozpočtu dost, jen nemůže stát rozhazovat jak ožralý námořník. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skalis Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Tvl jako 40k pro ucitele se nekomu zda hodne? Kdyz na pokladne v samosce je to 30k… Teta od vedle me nezajima, myslim systemove. Kdyz to nezaplatime, tak do skolstvi nikdy nedostaneme excelentni ucitele. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ATOM Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Presne. Jenze aby je stat mohl zaplatit a nejen ucitele, potrebuje prachy. Prachy, ktere uz 30 let nema, pac je nevybere a co vybere projebe. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kapo Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 I když dobře zaplatíme učitele, kolik jich tam bude excelentních? Třetina nebo víc? A co snižování nároků na žáky, když maturanti nemají znalosti, které dřív měli vyučenci? Takže peníze učitelů je jen jedna část problému ve školství. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
chuckie2 Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Ja si nemyslil, zebto tak je. Ostatne dnes mandatorni vydaje presahnou 100% prijmu dnes. Ucitele uz dnes spatne placeni nejsou, srovnani s prodavaclou je zvlastni uz jen proto, ze prodavacka odpracuje nejspis dost jinou dobu a nema prazdniny atd.. Problem jsou vysky. Tam by to resilo skolne. 10,20,30k semestr. A statem garantovana pujckanpro studenty urocena dle repo sazby a splatna az po prekroceni nejakeho % prumerne mzdy. Cele to nechat skole, to by mi prislo rozumne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skalis Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 před 14 minutami, chuckie2 napsal: Ja si nemyslil, zebto tak je. Ostatne dnes mandatorni vydaje presahnou 100% prijmu dnes. Ucitele uz dnes spatne placeni nejsou, srovnani s prodavaclou je zvlastni uz jen proto, ze prodavacka odpracuje nejspis dost jinou dobu a nema prazdniny atd.. Problem jsou vysky. Tam by to resilo skolne. 10,20,30k semestr. A statem garantovana pujckanpro studenty urocena dle repo sazby a splatna az po prekroceni nejakeho % prumerne mzdy. Cele to nechat skole, to by mi prislo rozumne. Srovnani s prodavackou kulha maximalne v tom, ze prodavacku za 5 let nahradi technologie, zatimco dobreho ucitele ne. A zatimco prvni je sluzba, druhe investice. Takze je na nas, ceho si chceme vazit vic. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
hopa26 Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Ma pani uci, na prvnim stupni. Ve vsi vaznosti rikam, ze z jeji prace bych se zblaznil nebo by mne zavreli a nedal bych ji. Nesmite to kucí porovnavat podle svych skolnich dosazenych vysledku, vysledku svych deti, ktere pokud jsou vedeny maji pravdepodobne naslapnuto neceho dosahnout. Ne skutecne si nemuze dovolit ucit co ji napadne, je svazana ŠVP , pres ktery nejde vlak. Opravdu ne kazde decko je mentalne na potrebne urovni, ma jich tam 28. z toho 3 ukrajince. Podepisuje se na nich poruchy pozornosti z cumeni do telefonu, nedostatek pripravy doma od rodicu, kteri na ne nemaji cas. Vysvetlovat rodicum, ze jeho decko skutecne nebude druhej Albert neni snadna vec.... Za posledni 4 roky nedostala pridano navic ani korunu. Krom priprav, doucovani, odpolednich telefonatu s rodici priprav helouvinu mimo pracovni dobu a dalsich podobnych vymrdanych puvodnich ceskych svatku tez jezdi s faganama na vylety, exkurze. Vecer kdyz ja sedim u plejaka dela pripravy a opravuje pisemky. Ve volnych hodinach hlida v druzine, obsluhuje a doprovazi decka na obed a hlavne za ne zodpovida. Resila treba a psala vyjadreni k tomu, ze dite ve treti tride nevi, ze by si nemelo davat do pusy kulicku. Ackoliv ho na to upozornila 3 krat, ten malej picus ji v druzine vdechnul a bylo z toho velky mrzeni. Pro vsechny- i pro ty, co s tim harantem vicemene neprisli do styku. A ne nedostane volno jindy nez prozdninach, klidne by to vymenila za 4 tydny moznosti vzit si je podle sebe. Nejvic legracni mi prijde casto curacky podsouvana vize, ze ucitel dela denne pouze 4 hodiny. Mozna nektery ano, ale skutecne v tomhle modu nejedou vsichni. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gustaf Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Si člověk někdy říka, proč to ty lidi dělaj.... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kuncák7 Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Ono kdyby to bylo tak jednoduché, jako píše Skalis (jen investice), tak bylo rychleji OK. Bohužel ale do tohoto není počítáno s tím, co se zve lidskej faktor - to, že nedostaneš přidáno a otráví tě to záleží i na tvém nadřízeném a to rozhodující měrou (hodně často). Ve školství nepracuju, mám to jen z doslechu a z podobně hodnoceného svého oboru, ale pokud dostatečně neprojevuješ ochotu a výkonost v řitolezectví, tak na osobní ohodnocení, odměny a pod. prostě nedosáhneš a můžeš se připravovat jak chceš kvalitně. Nikoho to lidově řečeno nezajímá, že se připravuješ doma, že máš odpovědnost,...... Přiznám se, že vůbec netuším, jak tohle odbourat. Peněz není ve školství či zdravotnictví úplně nejvíc, ale jsou i další možnosti, které jsou využívány a ve financování pomohou (dost využívané možnosti městských obvodů v "pomoci" jak finančních, tak jiných benefitů) - a jsme zase u lidského faktoru. O investici, která je opomíjená a ostrouhá jako první (školství, zdravotnictví) si myslím že je netřeba pochybovat. Člověk, co je jednou nohou v kriminále a druhou mu hrozí fyzické napadení je buď hrdina nebo blázen - to zní hrozně jako klišé. Za sebe si dovolím tvrdit, že 30 let tu investici do vzdělání i zdravotnictví prosíráme měrou vrchovatou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
dykmore Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 před 2 hodinami, Kapo napsal: ...když maturanti nemají znalosti, které dřív měli vyučenci? Můžu poprosit o zdroj? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
skalis Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Nemyslim to tak, ze to je jednoduche. Ale ze k tomu musime pristupovat jako k investici. Reforma skolstvi je potreba podobne jako duchodova. Ale ultimatne se to stejne prelozi na penize zejmena do lidi a na manazerskou volnost reditelu ty penize rozdelovat. A jeste jednou zopakuju svuj nazor: prumerny plat ucitele v roce 2023 40k Kc povazuju za hrube nedostatecny. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Ma pani uci, na prvnim stupni. Ve vsi vaznosti rikam, ze z jeji prace bych se zblaznil nebo by mne zavreli a nedal bych ji. Nesmite to kucí porovnavat podle svych skolnich dosazenych vysledku, vysledku svych deti, ktere pokud jsou vedeny maji pravdepodobne naslapnuto neceho dosahnout. Ne skutecne si nemuze dovolit ucit co ji napadne, je svazana ŠVP , pres ktery nejde vlak. Opravdu ne kazde decko je mentalne na potrebne urovni, ma jich tam 28. z toho 3 ukrajince. Podepisuje se na nich poruchy pozornosti z cumeni do telefonu, nedostatek pripravy doma od rodicu, kteri na ne nemaji cas. Vysvetlovat rodicum, ze jeho decko skutecne nebude druhej Albert neni snadna vec.... Za posledni 4 roky nedostala pridano navic ani korunu. Krom priprav, doucovani, odpolednich telefonatu s rodici priprav helouvinu mimo pracovni dobu a dalsich podobnych vymrdanych puvodnich ceskych svatku tez jezdi s faganama na vylety, exkurze. Vecer kdyz ja sedim u plejaka dela pripravy a opravuje pisemky. Ve volnych hodinach hlida v druzine, obsluhuje a doprovazi decka na obed a hlavne za ne zodpovida. Resila treba a psala vyjadreni k tomu, ze dite ve treti tride nevi, ze by si nemelo davat do pusy kulicku. Ackoliv ho na to upozornila 3 krat, ten malej picus ji v druzine vdechnul a bylo z toho velky mrzeni. Pro vsechny- i pro ty, co s tim harantem vicemene neprisli do styku. A ne nedostane volno jindy nez prozdninach, klidne by to vymenila za 4 tydny moznosti vzit si je podle sebe. Nejvic legracni mi prijde casto curacky podsouvana vize, ze ucitel dela denne pouze 4 hodiny. Mozna nektery ano, ale skutecne v tomhle modu nejedou vsichni. Díky, nemusel jsem se tím jebat já. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Si člověk někdy říka, proč to ty lidi dělaj.... Však jich taky hodně dobrých odchází prodavat léky, nebo menežovat retail (mé okolí). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Flipik Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 (upraveno) Jo, když to člověk dělá poctivě (něco jako poslání), tak je to opravdu náročné a nedoceněné. Každý kdo pracoval ve škole, tak ví, že je jednou nohou v kriminále. Na druhou stranu těch co jdou na PF z přesvědčení je menšina, zbytek protože se nikam jinam nedostanou. Upraveno 16. listopadu 2023 uživatelem Flipik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jarett Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 před 6 hodinami, hopa26 napsal: Ma pani uci, na prvnim stupni. Ve vsi vaznosti rikam, ze z jeji prace bych se zblaznil nebo by mne zavreli a nedal bych ji. Nesmite to kucí porovnavat podle svych skolnich dosazenych vysledku, vysledku svych deti, ktere pokud jsou vedeny maji pravdepodobne naslapnuto neceho dosahnout. Ne skutecne si nemuze dovolit ucit co ji napadne, je svazana ŠVP , pres ktery nejde vlak. Opravdu ne kazde decko je mentalne na potrebne urovni, ma jich tam 28. z toho 3 ukrajince. Podepisuje se na nich poruchy pozornosti z cumeni do telefonu, nedostatek pripravy doma od rodicu, kteri na ne nemaji cas. Vysvetlovat rodicum, ze jeho decko skutecne nebude druhej Albert neni snadna vec.... Za posledni 4 roky nedostala pridano navic ani korunu. Krom priprav, doucovani, odpolednich telefonatu s rodici priprav helouvinu mimo pracovni dobu a dalsich podobnych vymrdanych puvodnich ceskych svatku tez jezdi s faganama na vylety, exkurze. Vecer kdyz ja sedim u plejaka dela pripravy a opravuje pisemky. Ve volnych hodinach hlida v druzine, obsluhuje a doprovazi decka na obed a hlavne za ne zodpovida. Resila treba a psala vyjadreni k tomu, ze dite ve treti tride nevi, ze by si nemelo davat do pusy kulicku. Ackoliv ho na to upozornila 3 krat, ten malej picus ji v druzine vdechnul a bylo z toho velky mrzeni. Pro vsechny- i pro ty, co s tim harantem vicemene neprisli do styku. A ne nedostane volno jindy nez prozdninach, klidne by to vymenila za 4 tydny moznosti vzit si je podle sebe. Nejvic legracni mi prijde casto curacky podsouvana vize, ze ucitel dela denne pouze 4 hodiny. Mozna nektery ano, ale skutecne v tomhle modu nejedou vsichni. Moje žena je taky učitelka, já na částečný úvazek pořád učím na VŠ ... kdykoli slyším něco o pohodě učitelů, tak bych vyletěl z kůže ... Někteří kolegové a zejména některé starší manželčiny kolegyně, jsou z toho co se poslední roky děje ve školách a ve společnosti vůbec, tak vyhořelí, že by je nezapálil ani benzín ... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 před 7 minutami, Jarett napsal: Moje žena je taky učitelka, já na částečný úvazek pořád učím na VŠ ... kdykoli slyším něco o pohodě učitelů, tak bych vyletěl z kůže ... Někteří kolegové a zejména některé starší manželčiny kolegyně, jsou z toho co se poslední roky děje ve školách a ve společnosti vůbec, tak vyhořelí, že by je nezapálil ani benzín ... To jsi hezky napsal a bohužel je to nehezká pravda, kterou potvrzují všichni kamarádi, co dělají ve školství Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
petr_cha Odesláno 16. listopadu 2023 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. listopadu 2023 Moje byvala zena je taky ucitelka, druhy stupen zakladni skoly, ten je asi nejhorsi, nezavidim ji tu praci ani omylem, ale zas jako za poslednich 5 let ji ta výplata docela poskocila, to zase jako ano.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se