Přejít na obsah

Stavba domu (rady, tipy)


Doporučené příspěvky

Ahoj stavari, je to krapet z jineho soudku, ale kupujem dum a shanim nejakeho pravnika kdo by koukl na smlouvu, zda ji prodavajici prioravil rozumne pro obe strany.

Urco tu nekdo bude, jen nevim kdo by mel chut a cas na to kouknout.

Dekuji za tipy do SZ

Honza


Sent from my iPhone using Tapatalk

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 5,3tis.
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Na malé parkoviště cca 30 m/2 jsem si dal také zatravňovací dlaždice. Už nikdy více.

Asi bude záležet na způsobu používání, ale mě vadí:
- nejde shrnovat sníh jako z betonových dlaždic
- v létě tráva bez závlahy usychá
- když jede závlaha, je hloupé tam nechat stát auto
- musí se to sekat

Takže já už bych si to nedal, ale spíše uvádím nevýhody, někomu nemusí vadit. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Měl jsem na mysli rohože, které se rozloží na trávník a přitlučou do země kolíky. Tráva jimi poroste. Jenom si nejsem jistý jestli to bude fungovat v podmínkách kdy leje týden v kuse. Aby ta rohož nebyla utopená v blátě. Nějaké videa jsem našel, ale za sucha, to se jim to jezdí. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, jerzy napsal:

Měl jsem na mysli rohože, které se rozloží na trávník a přitlučou do země kolíky. Tráva jimi poroste. Jenom si nejsem jistý jestli to bude fungovat v podmínkách kdy leje týden v kuse. Aby ta rohož nebyla utopená v blátě. Nějaké videa jsem našel, ale za sucha, to se jim to jezdí. 

Jakmile bude týden pršet a začneš po tom jezdit, tak budeš opět stát v blátě. Prostě to zamačkáš do hlíny. Když už, tak bych posháněl placáky a udělal bych si je v řadě pod kola a zbytek okolo trávu. Mám to takhle na chalupě, jezdím po tom za každého počasí a drží to parádně. Mám to samozřejmě i v rovině s trávníkem, abych přes to mohl se sekačkou. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 3. 1. 2024 v 23:58, Qwuiddo napsal:

Ono je taky krb a krb.

Ja mam stejne jako kolega Juraj vlozku Hoxter (pokud dobre vidim), kdyz mi kamnar rikal kolik to stoji, tak jsem si klepal na celo, jakej jsem hejl, ze to kupuju. Nemam teda zadni prikladani (z chodby), cehoz dnes lituju, ale kdyz mi to staveli, tak mi 30 koliku navic za to prislo hodne. Dneska nelituju ani koruny.
Kdyz to srovnam s kamnama za 30 z OBI, co maji rodice, kde je sklo po prvnim nebo max po druhym prilozeni cerny, tak to je nebe a dudy.
Sklo mam porad cisty, je tam automatickej oplach. Vlozka topi naprosto minimalne do mistnosti pres sklo (je tam dvojsklo), resp. to reguluju pres zaviraci vydechy vzduchu. Klicka je porad studena - nepotrebuju rukavici na otevirani. Ma to externi privod vzduchu ze dvou zdroju a automatickou regulaci horeni Timpex pripojenou na chytrou domacnost.
Je naprosta parada v tom topit a pocit toho tepla je nenahraditelnej.

image.png.5c29dc69884bbac82a80bf422db9e553.png

 

Mam to podobne. Mam tedy akumulacni kamnovou vlozku Romotop Dynamic s kupou akumulacnich prstencu, regulaci pres Timpex a samozrejme privodem externiho vzduchu. Vetsinou nalozim do krbu 6 drevenych briket plus nejake drevo na podpal, zapalim to a ono si to pekne 2-3 hodiny hori, prstence se naakumuluji a potom tak 8 hodin vyzaruji teplo. Hrat to ale samozrejme zacne chvili po zapaleni. Kdyz to zapalim v 7 vecer tak v 7 rano mame jeste teplou stenu nad krbem. Pocital a delal to cele jeden velky profik a jsem s celkovym resenim velmi spokojen, topim temer denne.

Romotop.JPG

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Firma, ktora nam robila "krb" tu stavbu volala hypokaustova pec. Vlozka je nemecky Brunner a vazila ak si dobre pamätam nieco cez 600kg (166cm sirka dvierok). Kedze to bolo planovane vopred, spevnovala sa pod tym cela betonova cast. K tomu je tam obstavana tona akumulacneho materialu. Teda tona nie 🙂 ale "vela".

U nas ale problem vidim v niecom inom. A sice, na riadne vyhriatie "pece" staci nejakych 8kg dreva. Zhori to za 3/4 hodky a stena drzi nahriata skutocne od vecera do rana. Cize nejaky dlhotrvajuci ohnik pocas niekolkohodinovej navstevy sa nekona. Tiez som sa dal presvedcit na elektronicke ovladanie klapiek (privod vzduchu aj kominova klapka), ktore sa riadia podla teploty ohniska. Riadna blbost.

 

IMG_1228.jpeg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@M@C a @Qwuiddo chlapi, budem se asi stehovat do domu, ktery ma prave krb s Timpexem, jakou s tim mate zkusenost? Krb je napojeny na vymenik s velkou akumulacno nadobou, prijde mi to jako faj reseni (celkove teda vytapeni neni uplne up to date, ale mit aspon moznost podilu opit drevem mi prijde dobra)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj. Jen se musím pochválit a třeba to taky pár lidem pomůže, ale dodělal jsem konečně rekuperaci, tak se podělím o poznatky.

Dělal jsem si ji sám, low cost - rozvody spiro/sono od 150mm po 100mm v místnostech. 

Vedení sklepem (stabilně 16 stupňů v zimě) s průrazy do patra a zda přivedeno do rohu místnosti pod předstěnou/ve zdi pod strop. 

Odsávání 125mm chodba a koupelna. 

Jednotka Reku Cofa 460m3/h.

Mám rekunstruovaný barák, starší. Zateplen 160cm EPS a plastové okna dvojskla - ty jsem bohužel dělal v době, kdy jsem neměl love a trojskla byla ještě luxus. Nicméně spolu se zateplením to je nákladově v poho - vytápění plynem do 15 000,-/ ročně. Jediný problém - vzdušná vlhkost a rosení skel. Už jsem měl v plánu že dám kilo a vyměním znova okna za trojskla (v suterénu trojskla už mám a tam je to cajk - tam mám druhý byt). Nedávno jsem zahlédl tu jednotku od Cofy na bazošu za 8k novou tak nebylo co řešit a dal jsem se do dokončení reku. 

Takže po týdnu použití si jen nadávám, že jsem to neudělal dřív. Mám primitivní regulaci přes xiaomi zásuvku - 300,- kterou spínám přes apku a automatem. Nahodil jsem zatím 2 plastové 150mm (550m3/h) větráky a jednoduchou regulaci přes triakový regulátor (770,-) a od té doby na sklech ani kapička vlhkosti. 

Programově spínám asi 3x během noci a pak několikrát přes den automatem plus ještě nahodím IR které bude spínat na koupelnu, ale už teď je to posun o 100%.  Při venkovní teplotě -2 stupně se odsává  cca 21 stupňů a vrací se kolem 19,3 stupňů. V ložnicích je úplně úžasné klima a pocitově mnohem příjemnější ovzduší. Větráky sežerou cca 0,5Kw/24 hodin. 

Jediná nevýhoda je hlučnost, kvůli levným ventilátorům a hlavně hlučné regulaci. To ale pořeším výběrem něčeho lepšího v budoucnu, protože se přiznám, že mi to zatím vůbec nevadí. Na druhou stranu regulaci mám staženou na cca 40% a plně to dostačuje, takže se nabízí výměna za lepší/slabší.

Takže jestli někdo uvažujete nad rekuperací, tak neváhejte - je to až překvapivě přínosná a přitom primitivní technologie.

Upraveno uživatelem exBURN
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

byl jsem par dni mimo, tak odpovidam az ted.

@moco

@hopa26

Komin i cely krb delal https://www.krbyjucha.cz/ , je trosku sverazny, ale borec. Delal kominy a krby snad vsem znamym a sousedum a je tady v okoli vyhlaseny.

Finalni uprava neni industrialni :D Je to obezdeno necim, co neizoluje a dobre propousti teplo a vymalovano na bilo. Kolem krbu oblozeno umelym kamenem, nad tim nam jeste chybi drevena rimsa a pod dvirkama zulove oblozeni, nestihlo se vse :) 

Zadne pruduchy nemame. Mame "kamna", ne krb. Neviri nam to vzduch s prachem, ktery se tam buhvi kde vsude usadi. Teplo to vyzaruje, je to prijemne :) 

 

@H-B

Timpex je fajn, funguje, ridi si to. Zkousel jsem ho vypnout a regulovat si to sam, taky se dalo, ale Timpex si to ridi lepe a nenecha to rozhoret na zbytecne vysokou teplotu, ktera neni efektivni (jako jsem to nechaval ja, kdyz jsem od toho odesel k PC a zapomel to regulovat :D ). Jen kdyz jsem mel nejake zvlhle brikety, ktere moc nechtely horet, tak Timpex to nechapal a zaviral vzduch moc brzo, nenechal je poradne rozhoret, musel jsem regulovat rucne a nechat to na 100% otevreno, at hori...

 

 

krb.JPG

krb2.JPG

Upraveno uživatelem M@C
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Řešil tady někdo komplet instalaci fotovoltaiky od ČEZ? Nebo jsou lepší kapři v Olomouci ?

Chci do budoucího domu (122m,patro) přivádět energii jen fotovoltaikou a spotovou elektřinou + krbová vložka + TČ vzduch/vzduch (klimatizace, jen kdyby mi nechtěli schválit kombinaci fotovoltaika + krb).

Místo teplé vody v podlaze chci uhlíkovou topnou fólii s možností regulace teploty v každé místnosti. Rekuperaci budu teprve řešit, zda na ní bude místo a peníze, ale předpokládám, že díky malé technické místnosti (1,1 x 1,75 m) se mi tam všechny technologie nevlezou (střídač s bateriemi bych chtěl zavěsit nejlépe do garáže). 

image.thumb.png.3bbe455a699fbd057dc1da08c58b462e.png

image.thumb.png.0aecc2462ab76810e43314cbc9a029aa.png

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@moco zkus se pobavit s nějakým specialistou ohledně propojení TC vzduch/vzduch s Rekuperací. Bavil sem se s bývalým kolegou a ten právě tento systém dělá na baráku a docela mi to dávalo smysl. Potom bys mohl úplně vypustit ty folie a nebo jen třeba do koupelny.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...