Přejít na obsah

Co mě právě naštvalo

Doporučené příspěvky

před 23 minutami, Americkej napsal:

Přednost v křižovatce a změna pruhu za křižovatkou jsou dvě odlišné věci.

To jo. Měl jsem na mysli řazení po odbočení, resp. spíše odbočení do konkrétního pruhu, ať už šlo o odbočení vpravo nebo vlevo. Historický předpisy asi už nedohledám a asi ani hledat nebudu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, geometr napsal:

Přesně tak. Výborní byli také řidiči, kteří z vedlejší při odbočování doprava najeli na začátek toho připojováku, tam tak nějak neforemně zastavili (že neviděli pořádně přes sloupek svýho auta ani do zrcátka) a začali se rozhlížet (procvičovat si pořádně krk 🙂 ). Pravda teda ale je, že jsem tam snad neviděl bouračku, jen teda si vzpomínám..., ale to nebyla auta, ale autobus těsně za křižovatkou směrem na Prahu skosil několik srnek, strašnej masakr.

Kluci a bylo to s tím odbočováním tak i v minulosti? Já si teda čas od času ty dopravní předpisy přečtu a ty věci, co už neplatí zapomenu. Ale možná kdysi to řazení do pruhů za křižovatkou upravený bylo...

Jinak kdysi dávno, když jsem byl zaměstnancem u firmy, jsme měli každý rok dopravní školení a dělali i testy, to bylo náhodou fajn, teď už se o sebe holt musím starat sám.

Já tam ty bouračky viděl snad dvě, plac jaxviňa..... Ale pohyboval jsem se tam pracovně dost často.

Odkaz ke komentáři

před 2 hodinami, KFL napsal:

For, vzdycky se mijelo vlevo.

Tohle nedava smysl, i z hlediska mijeni dalsich aut, ktery odbocujou za tim prvnim.

Já bych se teda nerad hádal, ale něco mi říká, že cca před rokem 1980 to takhle bylo.

Odkaz ke komentáři

před 2 minutami, KFL napsal:

Ok, to jsem este nebyl na svete emoji3.png. Moje vzdycky je od chvile, co vnimam svet kolem sebe.

😀 Já to taky netvrdím s jistotou, ale mám právě pocit, že při moji první autoškole (83) se probíralo že dřív to takhle bylo. Možná někdo znalejsí potvrdí/vyvrátí.

Odkaz ke komentáři

Prochy68: Ne. Minimalne od vyhlasky 80/1966 Sb. 

A pak po ni vyhlaska 100/1975 Sb. 

Ja podle ni delal autoskolu ;-). 

§ 13

Odbočování

(1) 

(2) 

(3) 

(4) 

(5) Před odbočováním vlevo je řidič povinen zajet co nejblíže k středu vozovky, jak mu to dovolují rozměry vozidla vzhledem k šířce vozovky; na jednosměrné silnici zajíždí až k levému okraji vozovky. Řidič odbočující vlevo je povinen dát přednost v jízdě protijedoucím motorovým a nemotorovým vozidlům a tramvajím jedoucím v obou směrech. Odbočují-li řidiči protijedoucích vozidel vlevo, míjejí se vlevo.

(6) 

EDit: ....a ta "100" platila az do revoluce

Upraveno uživatelem Xenomorfus
Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, Hasňa napsal:

Znova se chci zeptat, tohle je jako fakt takhle správně?

Já už to pak nechtěl komentovat, ale byla to reakce na příspěvek kolegy eloga, který napsal, že míjení se při odbočování vlevo pravými boky aut/ řidičovi pravé ruky, platilo kdysi.

Odkaz ke komentáři

bouře ve sklenici vody... jinak je to vyhláška 141/1961, která upravovala dopravní skorochaos po válce a do přelomu 50/60 let.  To míjení vlevo se vším všudy a řádně popsané do detailů je až od Vyhlášky č.80.

Ta Vyhláška č.80 byla v té době oproti předchozím předpisům a nařízením výrazný předěl a změna pro řidiče a další personál všech firem, kde byla osobní i nákladní autodoprava. Oficiálním profiškolením na Vyhlášku č.80  museli držitelé ŘP  absolvovat a projít - dělali se  testy a zkoušky, v podstatě jako znovu na ŘP.

Proto jsem psal kdysi....  

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...