Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

před 5 hodinami, Potkan napsal:

Proste jsou vsichni vychovani tak, aby se vzajemne respektovali. To bude nejspis hlavni rozdil mezi CH a USA. Cesko je bohuzel nekde mezi a dokud se nezmeni vychova a celkove premysleni ve spolecnosti, debata, co povolit nebo prikazat, bude vzdycky jen castecne reseni. 

Ano je to problém morální krize. O čemž se málo hovoří.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, leze sem dost lidi, tak požádám (ragu,skalis, hasna,martar... )- dokazal by mi někdo prehledne shrnout pro/proti, přijetí eura? Jako kazdej na to názor mam, ale tak nějak furt licituju kolem nazoru 50/50 pro- proti, zkratka furt nevím. Umel by to někdo prehledne risknout a shrnout?

Odkaz ke komentáři

Já se přiznám, že o tom nevím tolik a dostatečně do hloubky, abych to někomu shrnul. V základu se ta debata bude IMO točit okolo měnové riziko s korunou (tzn změny kurzu vůči Euru) vs schopnost řídit si vlastní měnovou politiku (což teď, řekněme si narovinu, ČNB dělá docela mizerně).

Odkaz ke komentáři

Ja bych to rad nejak shrnul s pozitivy a negativy, ale nedokazu najit argument proti, vzhledem k tomu ze jsme ekonomicky vetsinove navazany na eurozonu/Nemce. O tom ze Evropska unie planuje konec hotovosti nic nevim, a i kdyby, vlastne proc ne..

Tedy, Euro urcite jo, nevidim racionalni argument proc ne.

Upraveno uživatelem Micey
Odkaz ke komentáři

Výhody:

- odpadne kurzové riziko na které se v rámci obchodu musíš zajistit

- zjednodušení agendy pro mezinárodní obchod

- odpadnou náklady na směnu

nezdá se to, ale obecně to ušetří dost peněz

Nevýhody

- ztrácíš kontrolu nad měnovou politikou, ta se řídí potřebou převážně velkých států (ale taky ne úplně, kvůli předluženému jihu) dobře řešená MP bude spíše lokální

- ztrácíš možnost restartu defaultem/devalvací měny, na to hodně dojeli řekové 

Při běžném fungováni ekonomiky je euro spíše výhodou. V krizi se schopnou lokální CB je národní měna efektivnější.

Odkaz ke komentáři

Kuncák: díky za důvěru, ale natolik tomu nerozumím, abych to dokázal komplet shrnout. Prischera popsal zhruba moji představu. Argumenty proti EUR jsou relevantní, ale jejich význam se s nárůstem globálních vazeb v ekonomice snižuje.

Odkaz ke komentáři

Pánové, leze sem dost lidi, tak požádám (ragu,skalis, hasna,martar... )- dokazal by mi někdo prehledne shrnout pro/proti, přijetí eura? Jako kazdej na to názor mam, ale tak nějak furt licituju kolem nazoru 50/50 pro- proti, zkratka furt nevím. Umel by to někdo prehledne risknout a shrnout?
Cítím se nesmírně polichocen, že jsem se dostal do nominace, ale musím bohužel oznámit, že jsem ekonomické pako. Můj pocit je pouze emocionální. Jsem týmový hráč, takže jsem pro.
Odkaz ke komentáři

Možná jsem naivní, ale sliboval bych si od Eura i určitý psychologický tlak co se mezd týče. Já dělám v korporátu, tak třeba to HR a šéfům bude blbý když uvidí srovnání regionů ve stejný měně a nebudou si to muset převádět 😄 Jinak já si teď před půl rokem prožil krapet pernou chvilku, když jsem si nebyl jistej jestli mám budget na novýho zaměstnance schválenej v USD nebo CZK a ono se to celý celkem změnilo než se to povedlo uzavřít. K čertu s tim 🙂

Jo a taky bych mohl uzavřít svojí sbírku ČSR, ČSSR a ČR mincí 🙂

Odkaz ke komentáři

44 minutes ago, Waya03 said:

Možná jsem naivní, ale sliboval bych si od Eura i určitý psychologický tlak co se mezd týče. Já dělám v korporátu, tak třeba to HR a šéfům bude blbý když uvidí srovnání regionů ve stejný měně a nebudou si to muset převádět 😄 Jinak já si teď před půl rokem prožil krapet pernou chvilku, když jsem si nebyl jistej jestli mám budget na novýho zaměstnance schválenej v USD nebo CZK a ono se to celý celkem změnilo než se to povedlo uzavřít. K čertu s tim 🙂

Jo a taky bych mohl uzavřít svojí sbírku ČSR, ČSSR a ČR mincí 🙂

Tomu psychologickymu tlaku moc neverim. Taky delam v korporatu( Finsko) a u nas je vyse platu ciste regionalni. Finove maj nejvic spolu se Svycari, pak Nemci, Anglicani maj nizsi plat nez Nemci, Francouzi maj nizsi plat nez Anglicani, Spanele nizsi nez Francouzi a pak jsou teprve Cesi a za nimi Polaci. Myslim tim samozrejme na stejne pozici.

Odkaz ke komentáři

Můžeš prosím procentuálně (nebo absolutně) vyjádřit rozdíl mezi národy dle tvého popisu? Vím, že se to bude hodně lišit pozice od pozice, ale stejně by mě to zhruba zajímalo pro představu. @Quarantine

Upraveno uživatelem tmx
Odkaz ke komentáři

Já se do Kuncákovy nominace dostal snad jedině diky tomu, že si každý rano cvičím před zrcadlem inteligentní xichty a pak je na srazech předvádím :D

Ještě že zareagoval Kuba.

K tomu psychologickému tlaku v připadě přijetí eura přidám jen postřeh, že na šefstvo to skutečnr moc vliv nemá, funguje ale na samotné umpalumpy, kteří si dokáží mnohem snadněji srovnat životní náklady a platy v různých částech EU (navíc to budou mít denně před nosem) a začnou víc migrovat za prací. Tj v připadě ČR větší odliv šikovných lidí.

Ta možnost dělat měnovou politiku v připadě krize se - jako výhoda koruny - jeví jako jediná a osamocená, ale může být dost zásadní (se schopnou ČNB).

Odkaz ke komentáři

před 50 minutami, martar napsal:

Já se do Kuncákovy nominace dostal snad jedině diky tomu, že si každý rano cvičím před zrcadlem inteligentní xichty a pak je na srazech předvádím :D

Ještě že zareagoval Kuba.

K tomu psychologickému tlaku v připadě přijetí eura přidám jen postřeh, že na šefstvo to skutečnr moc vliv nemá, funguje ale na samotné umpalumpy, kteří si dokáží mnohem snadněji srovnat životní náklady a platy v různých částech EU (navíc to budou mít denně před nosem) a začnou víc migrovat za prací. Tj v připadě ČR větší odliv šikovných lidí.

Ta možnost dělat měnovou politiku v připadě krize se - jako výhoda koruny - jeví jako jediná a osamocená, ale může být dost zásadní (se schopnou ČNB).

Vyjádřil jsi moji myšlenku mnohem lépe. Určitý psychologický tlak by mohl být vyvinutý ze strany, a díky akcím, umpalumpů 🙂

Odkaz ke komentáři

Nechci nikomu brát iluze, ale korporáty mají většinou za výpočtem odměn v různých zemích logiku. Většinou se bere v potaz: median platu podobných pozic na stejným trhu (z toho ee pak dělá Range), průměrný náklady na život v dané lokaci, platy lidi na podobné pozici ve firmě, další bonusy...

V US bude náklad na zaměstnance třeba třikrát vyšší, na druhou stranu mají jinak řešenou dovolenou (žádná garance 20 dnů, bere se podle odpracovaných let), sociální a zdravotní (neexistuje) a vyhodit zaměstnance můžete ze dne na den, zatímco v Česku (pokud se jedná o klasickou výpověď) řešíte 2 měsíce výpovědní lhůtu plus dostupný v některých případech.

Porovnávat se mužem třeba se Švýcarskem, tam i po započítání nákladů na život Švýcaři vyhrávají na plné čáře a bude to primárně daný právě tím medinem mezd na trhu.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...