Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
V 9. 4. 2026 v 20:51, lykan napsal:

Resil jste nekdo filtraci vody pro rodinny dum? Mam v rodine situaci, kdy je potreba vyresit filtraci vody ze studne, tak aby ziskala parametry pitne vody.

Po rozboru je problem nasledujici:

- pritomnost bakterii (e-coli, koliformni)

- nizke pH (5)

- vysoke dusicnany (109.5)

- nizky vapnik + horcik (1.65)

Nezabyvate se tim nekdo profesne, nebo nemate doporuceni na firmu, ktera to rozumne vyresi? Cil je idealne nizkoudrzbovy system s rozumnymi servisnimi naklady. Filtrace by byla umistena ve sklepe u privodu vody do domu, elektrina i rozumny prostor jsou k dispozici. 

Jednotliva zarizeni jsem si zhruba dohledal, ale nikdy jsem filtracni system nestavel a nechci se dostat do nejaky pasti..

Diky!

Já kupoval tady: https://www.h2onanotec.cz/imt-s4/

Poslal jsem jim hodnoty vody a oni mi podle toho namíchali filtrační granulát. 
Zatím to nemám v provozu. 

• Dát hlas 1
  • po 3 týdnech...
Odesláno

Pánové, měl bych dotaz ohledně tepelných čerpadel Vaillant a prodloužené záruky.

Máte někdo zkušenost s připlacením za prodlouženou záruku? Vyplatilo se vám to, nebo jsou to dnes spíš vyhozené peníze?

U mě vychází prodloužení cca na 10 tis. Kč.

Konkrétně:

5 let záruky na celé TČ,

10 let na kompresor.

Standardně je záruka 2 + 5 let.

Budu rád za reálné zkušenosti a názory. Díky 👍

Odesláno

Nevím, zda ti to pomůže, ale v okamžiku, kdy to nekoupíš, tak ti TČ lehne den po záruce :) 

• Haha 1
Odesláno

podmienky predlzenej zaruky nastavuje vyrobca/predajca podla statistik ktore ma k dispozicii a samozrejme tak aby na tom zarobili oni. Cize statisticky je vysoko pravdepodobne ze to nevyuzijes, ale na druhej strane mozes byt ten smoliar ktoremu to odide den po skonceni standardnej zaruky. Ci to je 1:10 alebo 1:100 alebo 1:1000 ti samozrejme nikto nepovie.

• Like 1
Odesláno

A ešte by som dodal, že ti z vysokou pravdepodobnosťou výrobca (predajca) túto predĺženú záruku podmieni pravideľnou ročnou prehliadkou zariadenia za x peňazí...

Odesláno (upraveno)
V 6. 5. 2026 v 9:20, moco napsal:

Pánové, měl bych dotaz ohledně tepelných čerpadel Vaillant a prodloužené záruky.

Máte někdo zkušenost s připlacením za prodlouženou záruku? Vyplatilo se vám to, nebo jsou to dnes spíš vyhozené peníze?

U mě vychází prodloužení cca na 10 tis. Kč.

Konkrétně:

5 let záruky na celé TČ,

10 let na kompresor.

Standardně je záruka 2 + 5 let.

Budu rád za reálné zkušenosti a názory. Díky 👍

10 není zas tak moc, já bych to asi vzal. Kompresory, výměníky u Prothermu (dnes Vailant) jsem s kolegou měnil během roku tak ve třech případech, pravda vždy v záruce. Za mě se Vailant sere až moc na to jak se tváři. Šel jsem do Gree, ale mám velký polštář na případné pozáruční opravy. Za mě je Vailant už pouze o designu za který si tvrdě připlatíš.

Upraveno uživatelem cubic
Odesláno

suhlasim, za 10tis by som do toho asi isuel za podmienky ze k tomu netreba rocnu prehliadku za 10tis a ze zaruka sa nevztahuje len na nejake komponenty (napr. len kompresor a nie na elektroniku)

Odesláno

Děkuji všem za rady a názory. Záruku dokoupím.

Z drahého záručního servisu jsem měl také obavy - bylo mi ale řečeno, že to bude každé dva roky za cca 2500 Kč.

• po 2 týdnech...
Odesláno

Neřešil tady někdo náhodou most/lávku přes potok?😅

Mám možnost koupit pozemek, ale část, kde se smí stavět, je za takovým potůčkem(třeba metr širokej). Dát tam rouru a udělat propustek povodí Vltavy zakázalo, jedině přemostit + ještě, aby přes to mohla přejet tatra s pískem😁

Předchozí majitel si to nechal nacenit s natažením vody a nějakou povrchovkou na 750K...
Řikám si, že teoreticky by se to mohlo asi udělat i levněji, ale prakticky to asi bude skákat rychle, nějaký ocelovo-betonový konstrukce, jeřáby, bagry, lidi, zkoušky, revize...

Odesláno

Hlavně musíš být nad hladinou povodně = neomezit průtok povodňového stavu v toku - z motk/lávky musí být seriózní konstrukce, která splní podmínky místa a požadvky konstrukce jako takové. 

Můžu Ti poskytnout kontakt na zpracovatele, se kterým jsme téměř shodný most řešili.

• Díky 1
Odesláno

Hledal jsem to v povodňových mapách / záplavových oblastech, koukal jsem do povodňového plánu oblasti a nikde nic ani, když jsem se kouknul do historie 2002.  Je to opravdu takovej chcípák krátkej. Tady jsem našel, něco podobnýho https://tvstav.cz/clanek/3121-unikatni-a-rychle-reseni-mostku-pres-brody-a-potucky v roce 2014 to stálo 350K. 
No uvidím, v neděli tam jde ještě nějaký zájemce přede mnou, tak se to třeba vyřeší samo😀

Odesláno
před 3 hodinami, Anton_ napsal:

Neřešil tady někdo náhodou most/lávku přes potok?😅

Mám možnost koupit pozemek, ale část, kde se smí stavět, je za takovým potůčkem(třeba metr širokej). Dát tam rouru a udělat propustek povodí Vltavy zakázalo, jedině přemostit + ještě, aby přes to mohla přejet tatra s pískem😁

Předchozí majitel si to nechal nacenit s natažením vody a nějakou povrchovkou na 750K...
Řikám si, že teoreticky by se to mohlo asi udělat i levněji, ale prakticky to asi bude skákat rychle, nějaký ocelovo-betonový konstrukce, jeřáby, bagry, lidi, zkoušky, revize...

A jak moc fancy to potřebuješ? Na stavbu by stačilo pár traverz, trámů a úprava terénu. 750K za mostek na metrovej potůček mi přijde jako totální úlet.

Odesláno

V únoru jsem tu psal, že mne letos čeká oplocení zahrady o velikosti přes 2000 qm. Je to snad poslední "stavební" investice a dělám to hlavně kvůli psovi (kromě toho nám půlku zahrady ožerou srny). Žil jsem v cenách před 20 lety, tak mne vůbec nenapadlo, kolik nás ten 🥰 čokl bude stát, jen 200 tisíc stál samotný materiál a teď to tam firma začíná stavět. No, kostky jsou vrženy, navíc tam budou několikery vrata a branky, zčásti s atypickými rozměry. Chtěl jsem "obyčejný" plot, žádné zdi, betonové sloupky, kované či dřevěné umělecké dílo. Jen místo klasického pletiva jsem zvolil 3D panely svařované z drátu a kvůli našemu miláčkovi musí být i podhrabové desky. Bohužel muselo lehnout několik metrů živého plotu, ale sázíme zase jiné věci, tak se na nás snad příroda nebude zlobit. Jo, a bude i věšák na prádlo.. PS: poslední foto je zatím ilustrační.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• Like 3
Odesláno (upraveno)

Máš to pěkný.  To že jsi tam za dvěsta v materiálu mi ještě nepřijde nikterak pobuřující. U nás to budu za mnohem víc a to budem obíhat poloviční výměru. 

Celkově mám za to, že postavit barák je legrace proti tomu, co za zvěrstva se děje mimo objekt a souvisí s napojením na elektřinu, vodu, odpad, chodníky, obrubníky, dlažbu, kamení, terénní úpravy, opěrné zdi, ploty.

Jak tu na foru působí hoch s nickem geometr, vzpomněl jsem si na něj, když tu byl jeho kolega vytyčovat hranice pozemku.  🙂 Kde budou ty zdi. Měl takovej vehement malej jak mobil z devadesátek, v něm všechno nahraný, píchnul klacek píplo to, druhej píplo to, za 15 minut jel do háje a v kapse mu cinklo bůro.  To by mne asi bavilo, takovejhle kejkl sehnat-na důchod abych se něčím zabavil.  😀😀😀

Když jsem mu radil, aby nam ten pozemek udělal o chlup větší, byl rezolutně proti. Ani plot prej nejde dělat půlkou, teda kus u mne a kus k sousedovi- musím celou tu betonovou šířku postavit na svým.  Měl jsem začít za vlády Filay, to bylo líp.

Včera když se betonovala další část jsem se nachomýtnul k zajímavé příhodě. Můj starší bratr který stavbu provádí ji dozoruje, kontroluje  a dělá na ní společně se svým synem spoustu činností v kvalitě naprosto nekompromisní.

S precizností kterou bych nikdy nedokázal zaplatit, protože je prostě nevídaná. Nyní se tedy baví tím že vytváří opěrnou zeď, která bude sloužit i jako základna pro plot. Když jsem tam dorazil, abych jim svou přítomností a teplým slovem prosvětlil odpoledne, zaregistroval jsem, že je úplně běsnej-byl strašně rozvztekanej.

V takový okamžik, vzhledem k tomu, že je díky monstrozní síle schopnej člověka roztrhnout na dva kusy jsem se ho citlivě otázal na původce jeho hněvu.

Díky šikovnosti, všeumělství a pracovitosti má prakticky bezedný finační rozpočet na jakékoliv náŕadí a kupuje jen to nejlepší-renomované značky, hard profi verze které by normalní člověk u kutila doopravdy neočekával. 

No a někomu půjčil řezačku na obklady asi za 8 pětek a nemůže si zaboha vzpomneout komu. Neštvalo ho ani tak suma v haji, jako že ji okamžitě potřebuje pro své účely a není k dispozici. Proto si věci pořizuje, aby je mohl používat....

Bylo mi ho líto. 

V dobré víře jsem mu tedy řekl, aby si zkusil vzpomenout, kdy s ní dělal naposledy a co přesně, tím se zuúží prostor a pak si lépe vzpomene, kdo ho od té doby navštívil a řezačku si odvezl.

Moc věcí dobre neumím, ale radit, to mi jde skvěle. Bohužel se nezdálo, že by mé kvalitní a skvělé nápady ocenil. 

Kdybyste si tedy někdo půjčoval od bráchy nářadí, vracejte ho prosímvás pěkně. Potřebuju udržet v míru minimalně do doby, než to všechno dorazíme. Dik.

Upraveno uživatelem hopa26
  • Like 1
  • Haha 2
Odesláno

Pokračujeme, firma makala celý víkend. Už jen dodělat předek do ulice, doplnit hlínu k podhrabům, namontovat kliky a zaříznout sloupky. Ještě to bude pár dnů trvat, ale blížíme se do finále. Pak nastane ta příjemnější chvíle pro dodavatele a méně příjemná pro mne - placení🥲.

• Like 3
Odesláno

Nekonečné téma terasa. Zastřešit či ne? Komplet vede povrchy nebo část tráva? Vířivka nebo malé drouzdaliste/bazen (2x2.4)

mam tu původní beton v části na kterém byla dlažba, kterou jsem odstranul(dobře, nějací lidé ji odstranili) a teď přemýšlím zda kamenný koberec a zbytek stara žulová dlažba? Na stínění pouze plachty a ponechat tu přirozenou vzdušnost?

• po 3 týdnech...
Odesláno

Oživím starší téma bioklimatickou pergolu.
U nás to nakonec dopadlo takto a jsme spokojeni
Ovládání lamel(slunolamu)přes ovladač nebo přes mobilní aplikaci. Cena oproti ČR velice výhodná. Už jen dodělat dlažbu a dalších X věcíc6ef732db861eb0b62ec3d48f27c79a8.jpg
514a27c6469b3a091ec255f089b4a540.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Dát hlas 2
Odesláno
před 21 minutami, Juraj11 napsal:

Ovládání lamel(slunolamu)přes ovladač nebo přes mobilní aplikaci. Cena oproti ČR velice výhodná.

Parádne! 👍 Podelíš sa o podrobnosti? Odkiaľ to máš etc...

Btw, prečo tmavá? Neprehrieva sa ti to?

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...